Στο τέλος του μήνα ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30 - 44 ετών και μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα εμβολιάζονται και οι ηλικίες 18 έως 29 ετών.

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε τη Δευτέρα στον ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τον υπουργό, είναι εξασφαλισμένες οι δεύτερες δόσεις του εμβολίου για όποιον έχει κάνει την πρώτη δόση, για όποιον θέλει να κάνει τώρα το εμβόλιο, όπως και για όλα τα εμβόλια.

Στο τέλος του μήνα, θα ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 30 - 44, που είναι οι ηλικίες οι οποίες έχουν καταρχάς απομείνει, έτσι ώστε όποιος θέλει σε αυτές τις ηλικίες να εμβολιαστεί.

Επίσης, μέχρι τα μέσα Ιουνίου, αρχές έως μέσα Ιουνίου, εφόσον η Johnson & Johnson επιβεβαιώσει τις παραδόσεις τις οποίες θα μας κάνει τον Ιούνιο, θα εμβολιάζουμε και τους 18 - 29 ετών.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει μέσα στον Ιούνιο καθολική δυνατότητα εμβολιασμού, για όλες τις ηλικίες και άρα και η ανάλογη ευθύνη όλων μας να εμβολιαστούμε.

"Οι νέοι άνθρωποι, οι συμπολίτες μας των νεαρών ηλικιών έδειξαν και δείχνουν το δρόμο προς όλους μας για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινηθούμε υπέρ του εμβολιασμού", τόνισε, για να σημειώσει:

"Έχουμε ήδη προαγοράσει 30.000.000 εμβόλια ήδη. Από αυτά έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 3.650.000 εμβολιασμοί. Μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουν πραγματοποιηθεί 5.400.000 εμβολιασμοί. Θα έχουν εμβολιαστεί ήδη 3.520.000 συμπολίτες μας με μία δόση και 1.940.000 συμπολίτες μας πλήρως, το 18%".

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης του εμβολίου της Pfizer για τις ηλικίες 12 - 15 ετών, το αυτή τη στιγμή έχει πάρει έγκριση για εμβολιασμό από 16 ετών και άνω.

Κατάκοιτοι

Για τους κατάκοιτους πολίτες, σημείωσε πως μέσα στον μήνα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις:

"Μας απασχολεί πώς θα εμβολιάσουμε τους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι κατάκοιτοι και δεν μπορούν να φτάσουν σε ένα εμβολιαστικό κέντρο. Τέτοιο πρόγραμμα δεν έχει γίνει πουθενά στην Ευρώπη, ακριβώς επειδή επιχειρησιακά είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει. Και πάλι πρωτοπορούμε εμείς και θα το κάνουμε πρώτοι.

Επεξεργαζόμαστε ένα πρόγραμμα που εμπεριέχει το μονοδοσικό εμβόλιο, που είναι ενδεχομένως πιο εύκολο στη χρήση. Πιστεύω ότι μέσα στο μήνα θα μπορέσουμε να κάνουμε ανακοινώσεις και να το υλοποιήσουμε".

Υγειονομικοί

Για τον εμβολιασμό των υγειονομικών επισήμανε πως πάνω από το 85% των ιατρών έχει εμβολιαστεί:

"Άρα, ας μη λέμε για χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των υγειονομικών. Οι γιατροί μας με υπευθυνότητα έχουν εμβολιαστεί. Θεωρώ ότι είναι πολύ υψηλό ποσοστό, από τα πιο υψηλά της Ευρώπης.

Εμβολιάστηκαν και εμβολιάζονται σε υψηλό ποσοστό και κάποιοι νοσηλευτές. Υπάρχουν και οι βοηθοί, υπάρχουν security, υπάρχουν οι τραπεζοκόμοι, υπάρχουν διοικητικοί και όλοι αυτοί είναι σε ένα ποσοστό το οποίο εγώ δεν το κρίνω ακόμα ικανοποιητικό".

Για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, ανέφερε πως οι αποφάσεις θα παρθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα και πάντως σε ουδέτερο χρόνο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο συμβάλλει η ασπιρίνη στην πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα υψηλού κινδύνου
Ρομποτικός εξωσκελετός επιτρέπει σε άτομα με παραπληγία να βαδίσουν
ΕΟΔΥ: 11 νέες λοιμώξεις από ιό του Δυτικού Νείλου - 1 ακόμη θάνατος