Έκκληση για εθελοντική αιμοδοσία, απευθύνουν οι ειδικοί. Η επιδημία του κορωνοϊού έχει μειώσει την προσφορά, ενώ το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί το καλοκαίρι.

Η Ελλάδα χρειάζεται ετησίως πάνω από 600.000 μονάδες αίματος, οι οποίες, ωστόσο, δεν εξασφαλίζονται και η χώρα μας υποχρεώνεται σε εισαγωγή χιλιάδων μονάδων από την Ελβετία. Μόνον οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία χρειάζονται ετησίως τουλάχιστον 150.000 μονάδες αίματος.

Σύμφωνα με την Ένωση Ασθενών, οι ελλείψεις οδηγούν σε επ’ αόριστον αναβολές μεταγγίσεων ή υπομεταγγίσεις, που απειλούν την υγεία των πασχόντων, αυξάνοντας τον κίνδυνο έκθεσής τους στο κορωνοϊό, λόγω των πιο συχνών επισκέψεων στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στην Αττική.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου (φωτογραφία πάνω), υπογράμμισε χθες πως το καλοκαίρι απασχολεί πάντα το θέμα της προσφοράς αίματος.

Όπως ανέφερε, οι αναπνευστικοί ιοί, όπως αυτοί της γρίπης δεν μεταδίδονται με την μετάγγιση. Δεν έχει διαπιστωθεί, παγκοσμίως, ότι ο κορωνοϊός  μεταβιβάζεται με το αίμα. 

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, μπορεί να γίνει αιμοδοσία και από εμβολιασμένους ή άτομα που έχουν νοσήσει από CoViD-19:

  • Άτομα που νόσησαν με CoViD ή έχουν θετική ιολογική εξέταση για COVID, μπορούν να αιμοδοτήσουν 14 ημέρες μετά την ανάρρωση.
  • Άτομα που έχουν εμβολιαστεί, μπορούν να αιμοδοτήσουν άμεσα, σύμφωνα με τις αμερικανικές συστάσεις ή μετά από 7 ημέρες, σύμφωνα με τις οδηγίες της Βρετανικής Εταιρείας Αιμoεπαγρύπνησης.

"Οι ανάγκες για αίμα, πλάσμα, αιμοπετάλια είναι μια ανάγκη συνεχής και αυτό πρέπει να το έχουμε υπ’ όψιν μας", ανέφερε η καθηγήτρια για να σημειώσει: "Γενικά, δεν συνιστάται από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) έλεγχος των αιμοδοτών για τον κορωνοϊό.

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως η αιμοδοσία είναι μια πράξη αλληλεγγύης και αγάπης για τον συνάνθρωπο μας: "Eν μέσω, μάλιστα, πανδημίας η προσφορά αυτή είναι πολύτιμη", είπε χαρακτηριστικά.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα έλλειψης αίματος καταγράφονται κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Οι ανάγκες κλιμακώνονται, λόγω των αυξημένων τροχαίων ατυχημάτων, ενώ η
προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών μειώνεται δραματικά.

Αιμοδοσία

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), αίμα μπορούν να προσφέρουν:

  • Όσοι είναι μεταξύ 18 και 65 ετών.
  • Όσοι έχουν βάρος πάνω από 50 κιλά.
  • Οι υγιείς. Το αίμα από έναν άρρωστο ή κάποιον που παίρνει φάρμακα, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειές για αυτόν που θα το πάρει. Δεν μπορούν να προσφέρουν αίμα όσοι είχαν στο παρελθόν ίκτερο, ηπατίτιδα, κάποια μορφή καρκίνου, καρδιοπάθειας, επιληψία η αιμορραγική διαταραχή.
  • Όσοι έχουν ασφαλή τρόπο ζωής. Συμπεριφορές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, είναι η λήψη ουσιών, πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι, τατουάζ ή piercings που έγιναν τους τελευταίους 6 μήνες.

Για την δική τους ασφάλεια, δεν μπορούν να προσφέρουν αίμα όσοι κάνουν πρωταθλητισμό και προετοιμάζονται για κάποιο μεγάλο αθλητικό γεγονός ή όσοι κάνουν κάποιο επικίνδυνο επάγγελμα.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: 11 νέες λοιμώξεις από ιό του Δυτικού Νείλου - 1 ακόμη θάνατος
Ρομποτικός εξωσκελετός επιτρέπει σε άτομα με παραπληγία να βαδίσουν
'Ερχεται ΚΥΑ για τα ιατροτεχνολογικά υλικά στα νοσοκομεία