Mε βασικό επιχείρημα την αλλαγή του λειτουργικού μοντέλου της επιχείρησης συνεχίζουν ακάθεκτες οι απομακρύνσεις ιατρικών επισκεπτών από τις φαρμακοβιομηχανίες.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Σταύρο Νουχάκη, πρόεδρο της  Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών και Φαρμακοϋπαλλήλων, έχει ζητηθεί χωρίς όμως ακόμη αποτέλεσμα, άμεσα συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Όπως μας αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, το βασικότερο θέμα που θέλουν να συζητήσουν με τον Αναπληρωτή Υπουργό είναι η πλήρη απαξίωση του κλάδου των ιατρικών επισκεπτών. Είναι απορίας άξιο, σύμφωνα με τον κ. Σταύρο Νούχακη, πως εταιρείες οι οποίες εμφάνισαν αυξημένα μεγέθη στο φάρμακο και μάλιστα μέσα στην πανδημία έδιωξαν κόσμο κατά βάση από τον τομέα των πωλήσεων  και το τμήμα γραμματειακής υποστήριξης των δομών τους.

Τρεις πολυεθνικές κατά τον ίδιο έχουν πραγματοποιήσει τις περισσότερες απολύσεις από πέρυσι με το ξέσπασμα της πανδημίας, τα ονόματα των οποίων και θα συζητηθούν με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Συνολικά από όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του φαρμάκου από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς είχαν απομακρυνθεί 400 άτομα, ενώ από αρχές του έτους μέχρι και τώρα έχουν φύγει άλλα 100 άτομα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του κλάδου, ο συνολικός αριθμός των ιατρικών επισκεπτών έπεσε και κάτω από τα 3.000 άτομα.

Όσον αφορά την επιχειρηματολογία που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για τον περιορισμό του προσωπικού τους, υπογραμμίζει ο ίδιος, είναι η αλλαγή του λειτουργικού μοντέλου της επιχείρησης, η αναπροσαρμογή της στρατηγικής, η παραχώρηση προϊόντων σε άλλες εταιρείες, η αποχώρηση από θεραπευτικές κατηγορίες, η αναδιάρθρωση του τμήματος πωλήσεων, το βάρος των αναγκαστικών επιστροφών (clawback).

Tην ίδια στιγμή, η Ομοσπονδία έχει ζητήσει συνάντηση με τον  Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, καθώς τα θέματα που εκκρεμούν απέναντι στους εργαζομένους του κλάδου είναι πολλά. Όπως ο ίδιος λέει μετά το αίτημα για προτεραιοποίηση των εργαζομένων στον εμβολιασμό τους που τελικά έπεσε στο κενό, παρά και τις σχετικές πιέσεις του ΣΦΕΕ προς το Υπουργείο Υγείας, τώρα έχουμε τα self test. Αυτό είναι το βασικότερο αίτημα στην παρούσα φάση, δηλαδή να δίνονται δωρεάν στους ιατρικούς επισκέπτες λόγω της καθημερινής τους παρουσίας σε δομές υγείας. 

Μάλιστα για το θέμα της δωρεάν διάθεσης αυτοδιαγνωστικών ελέγχων έστειλε σχετική επιστολή και ο ΣΦΕΕ στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη.

Η επιστολή μεταξύ άλλων, αναφέρει:

Ζητούμε την ένταξη και των Ιατρικών Επισκεπτών και των συναδέλφων που επισκέπτονται νοσοκομεία (π.χ. τεχνικούς μηχανημάτων ή άτομα που συντονίζουν/εποπτεύουν κλινικές μελέτες στα νοσοκομεία) στην πλατφόρμα για τη δωρεάν παροχή των self-test, ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή προστασία της υγείας μας αλλά και των επαγγελματιών υγείας των νοσοκομείων μας, με τους οποίους καθημερινά είναι σε επαφή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Self test για πρόληψη καρκίνου παχέος εντέρου: Τι σημαίνει το θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα
Το παγκόσμιο ποσοστό διαβήτη έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια [μελέτη]
Πρόβλημα στη συνταγογράφηση