"Ανοίγουμε περισσότερες εμβολιαστικές γραμμές στα νησιά. Ανοίγουμε τη χώρα με ασφάλεια".

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στην καθιερωμένη ενημέρωση της Τετάρτης για την πανδημία.

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε πως, έως το τέλος της εβδομάδας, θα έχουν εμβολιαστεί πάνω από 3 εκατομμύρια Έλληνες, με μία τουλάχιστον δόση.

Για τα κρούσματα θρόμβωσης εμβολιασθέντων στην Κρήτη, έπειτα από τη χορήγηση AstraZeneca (οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 4 περιστατικά), ανέφερε πως το όφελος του εμβολιασμού είναι τεράστιο και δεν μπορεί να αναιρεθεί.

Τα περιστατικά αυτά - σημείωσε - διερευνώνται από τους αρμόδιους, ενώ ενημερώνεται και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Σημείωσε πως χρειάζεται υπομονή και επιστημονική δουλειά, λέγοντας πως δεν μπορεί να σχολιάσει ακόμη κάτι για τα κρούσματα.

Ανακοίνωσε πως ο δείκτης θετικότητας έχει υποχωρήσει σταθερά κάτω από το 4% και την τελευταία εβδομάδα βρίσκεται στο 3,8%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, τα ενεργά κρούσματα σήμερα στη χώρα είναι 21.136.

Περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους έχουν οι Περιφέρειες, Δυτικής Ελλάδας, Αττικής, Θεσσαλίας και Νοτίου Αιγαίου.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, αύξηση στα επιβεβαιωμένα κρούσματα παρουσίασαν οι Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης και Ηπείρου.

Τουρισμός

Παρών στην ενημέρωση ήταν και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, ο οποίος τόνισε πως στόχος είναι να λειτουργήσουμε με ασφάλεια για επισκέπτες, πολίτες και εργαζόμενους.

Ο Τουρισμός - είπε - προσέφερε πολλά στη δεκαετία της δημοσιονομικής κρίσης και θα προσφέρει ακόμη πολλά στα χρόνια της ανάκαμψης.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως ο Τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και είναι συνυφασμένος με την ίδια τη ζωή των Ελλήνων.

Επισήμανε πως η Κυβέρνηση υλοποιεί την Επιχείρηση "Γαλάζια Ελευθερία". Για αυτό, με ταχείς ρυθμούς προχωρά ο εμβολιασμός τόσο των μονίμων κατοίκων των νησιών μας, όσο και των εποχικών εργαζόμενων στον Τουρισμό.

Αυτός είναι και ο λόγος που στρατηγικά επιλέξαμε να διαθέσουμε εκεί το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ώστε η επιχείρηση "Γαλάζια Ελευθερία" να προχωρήσει με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς. Και για αυτό τον λόγο, ανοίγουμε και επιπλέον εμβολιαστικές γραμμές στα νησιά μας.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συναγερμός στον σιδηροδρομικό σταθμό του Αμβούργου για ύποπτα κρούσματα του ιού Marburg
ΗΠΑ: Διαγνωστικά λάθη σε 1 στους 14 νοσηλευόμενους [έρευνα]
Να φάω υδατάνθρακες μετά την προπόνηση;