Για την αποφυγή του εγκεφαλικού επεισοδίου είναι καλό να πίνει κάποιος νερό και να παραλείπει φρουτοχυμούς και ροφήματα fizzy.

Αυτό είναι το συμπέρασμα από επισκόπηση που υποδεικνύει κόκκινη σημαία για όσους πίνουν περισσότερα από 4 φλιτζάνια καφέ ημερησίως.

Ο Andrew Smyth, καθηγητής στο University of Galway της Ιρλανδίας, δήλωσε ότι ενώ η υπέρταση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό, ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί με υγιεινές επιλογές στη διατροφή και με σωματική δραστηριότητα.

Ως γιατρός ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αποφεύγουν ή να ελαχιστοποιούν την κατανάλωση ανθρακούχων ροφημάτων και φρουτοχυμών και να προτιμούν το νερό.

Η συμβουλή βασίζεται και σε παγκόσμια έρευνα παραγόντων κινδύνου για εγκεφαλικό- INTERSTROKE- σε 27.000 ανθρώπους και 27 χώρες. Περιλήφθηκαν 13.000 που είχαν υποστεί το πρώτο τους εγκεφαλικό.

Η νέα έρευνα συνέδεσε τα ανθρακούχα ροφήματα, περιλαμβανομένων αυτών με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά, με 22% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Ο κίνδυνος αυξήθηκε απότομα σε όσους έπιναν  2 ή περισσότερα από αυτά τα ροφήματα ημερησίως.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι πολλά προϊόντα που διαφημίζονται ως χυμοί φρούτων περιέχουν συντηρητικά και πρόσθετα σάκχαρα που ενδεχομένως αυξάνουν τον κίνδυνο.

Οι φρουτοχυμοί φάνηκε να αυξάνουν τις πιθανότητες αιμορραγικού επεισοδίου κατά 37%. Ο κίνδυνος τριπλασιάζεται με 2 ή περισσότερα από αυτά τα ροφήματα την ημέρα και οι γυναίκες είχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Νωρίτερα φέτος το INTERSTROKE αποκάλυψε αποτελέσματα έρευνας που εξέτασε την κατανάλωση καφέ και τσαγιού.

Ανακάλυψε ότι λίγος καφές είναι εντάξει, αλλά μετά το τέταρτο φλιτζάνι ο κίνδυνος για εγκεφαλικό αυξάνεται κατά 37%. Τα νέα ήταν καλύτερα για αυτούς που πίνουν τσάι. Η κατανάλωση 3-4 φλιτζανιών μαύρου τσαγιού την ημέρα φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο κατά 29% ενώ η ίδια ποσότητα πράσινου τσαγιού  συνδεόταν με 27% χαμηλότερο κίνδυνο.

Καλύτερα να παραλείπεται το γάλα, καθώς η έρευνα υποδεικνύει ότι μπορεί ενδεχομένως να μπλοκάρει τα οφέλη των αντιοξειδωτικών στο τσάι.

Τα ευρήματα για το χυμό και τα ανθρακούχα ροφήματα δημοσιεύτηκαν στις 27 Σεπτεμβρίου στο Journal of Stroke και τα ευρήματα για τον καφέ, το τσάι και το νερό, το περασμένο καλοκαίρι στο   International Journal of Stroke.

Η κατανάλωση περισσότερων των 7 φλιτζανιών νερό την ημέρα φαίνεται να μειώνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού λόγω θρόμβου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να φάω υδατάνθρακες μετά την προπόνηση;
Αλμα Ζωής Ν. Θεσσαλονίκης: Φωταγώγηση γλυπτού ''Ομπρέλες'' με ροζ χρώμα
Παθολόγοι: Να αποσυρθεί η διάταξη για τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία