Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα μπορεί ενδεχομένως να μην αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ανθρώπου για σοβαρή COVID-19, ανακάλυψε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open 

Άνθρωποι με εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα δεν ήταν πιο πιθανό να είναι θετικοί για αντισώματα κορωνοιού. Η παρουσία αντισωμάτων υποδηλώνει προηγουμένη λοίμωξη.

Όσοι είχαν μετρίως χαμηλά επίπεδα, επίσης δεν αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο να είναι θετικοί για αντισώματα.

Ερευνητές δήλωσαν ότι τα στοιχεία δεν στηρίζουν την υπόθεση ότι η βιταμίνη D παίζει ρόλο στην ευαλωτότητα στη λοίμωξη.

Προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι τα χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης θα μπορούσαν να δείχνουν φτωχή υγεία του ανοσοποιητικού σεισίματος και να αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19.

Ερευνητές του Quest Diagnostics, εξέτασαν περισσότερους από 18.000 ενηλίκους, 37 έως 56 ετών, στις ΗΠΑ για αντισώματα κορωνοιού.

Οι 18.000 ενήλικες είχαν διαθέσιμες πληροφορίες για τα επίπεδα της βιταμίνης D πριν την πανδημία στον ιατρικό φάκελό τους.

Περίπου 1 στους 4 είχε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στο αίμα πριν την πανδημία και το 60%  είχε μετρίως χαμηλά.

Μεταξύ των συμμετεχόντων, 900, ή ποσοστό  5%, ήταν θετικοί για αντισώματα.

Συμμετέχοντες με εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D ήταν κατά 4% πιο πιθανό να είναι θετικοί για αντισώματα.

Όσοι είχαν μετρίως χαμηλά επίπεδα ήταν κατά 7% λιγότερο πιθανό να είναι θετικοί για αντισώματα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι άνθρωποι θετικοί για αντισώματα πράγματι έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D έναντι των αρνητικών, πριν και μετά την πανδημία.

Ωστόσο, χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D δεν συνδέονταν με θετικότητα όταν έγινε προσαρμογή για άλλους παράγοντες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συναγερμός στον σιδηροδρομικό σταθμό του Αμβούργου για ύποπτα κρούσματα του ιού Marburg
ΗΠΑ: Διαγνωστικά λάθη σε 1 στους 14 νοσηλευόμενους [έρευνα]
Να φάω υδατάνθρακες μετά την προπόνηση;