Εξαιρετικά μειωμένο φημολογείται ότι είναι το ενδιαφέρον τον ιδιωτών για να αναλάβουν το ρόλο του εμβολιαστικού κέντρου. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι μόλις 120 ιδιώτες  επί συνόλου 2.600 -περιλαμβάνονται και τα πολυιατρεία και τα τμήματα ΠΦΥ των κλινικών - έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να αναλάβουν στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας που συντελείται για την επίτευξη της ανοσίας του πληθυσμού μέρος των εμβολιασμών . 

Ωστόσο ακόμη και αυτό το λιγοστό ενδιαφέρον - εφόσον ισχύει - είναι υπό αμφισβήτηση, καθώς ενώ είχε διαρρεύσει ότι ο στόχος της Πολιτείας ήταν να συμπεριληφθούν και οι ιδιώτες στο εμβολιαστικό σχεδιασμό της από τις 20 Μαΐου η σύμβαση δεν είναι ακόμη έτοιμη.

Αλλά και να ετοιμαστεί σήμερα, λέγεται από εκπροσώπους του ιδιωτικού κλάδου τα αναπάντητα ερωτήματα είναι πολλά και οι απαιτούμενες διευκρινίσεις που πρέπει να δοθούν με βάση αυτά που έχουν διαρρεύσει για τους υπό διαμόρφωση όρους της σύμβασης περισσότερα. 


Ακολουθούν τα βασικότερα ερωτήματα:   


 1) Τι θα γίνει τελικά με το ωράριο λειτουργίας; Οπως λέγεται ο κάθε πάροχος θέλει να έχει την ευελιξία να δηλώσει το ωράριο που τον ενδιαφέρει με βάση και το προσωπικό που απασχολεί και με δεδομένο ότι το προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν οι καλοκαιρινές άδειες.

2) Η σύμβαση θα έχει ισχύ μέχρι 31 /7; Και μετά τι θα γίνει καθώς ακούγεται ότι θα υπάρξει επαναφορά της σύμβασης έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί και πάλι από 1/1/2022. Υπενθυμίζεται ότι οι μελέτες μιλούν για ανοσία 13 μηνών .

3) Θα υπάρξει προστασία των γιατρών από ποινικές ευθύνες, όπως ισχύει στο Δημόσιο;

4) Ποια εμβόλια θα χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά εμβολιαστικά κέντρα, καθώς υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις συντήρησης σε κάποια -  πως θα παραλαμβάνονται; και ποιος θα επιβαρύνεται το κόστος διακίνησης τους;

5) Ποιος φορέας - απευθείας το Υπουργείο Υγείας ή ο ΕΟΠΥΥ, η η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ή ο ΕΟΦ ή ο ΙΦΕΤ;- θα βρίσκεται σε συνεννόηση με τα ιδιωτικά εμβολιαστικά κέντρα; 

6) Τι θα γίνεται με τα εμβόλια που δεν χρησιμοποιούνται; Ποιος φορέας θα ειδοποιείται; Το κέντρο θα έχει πρόσβαση στη λίστα των ατόμων που θέλουν να εμβολιαστούν; 

7) Βάση των προδιαγραφών απαιτείται προσωπικό εξειδικευμένο στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση . Άρα αποκλείονται πολλά κέντρα - και δικαίως όπως λέγεται - στην επαρχία; Με αυτά τι θα γίνει; θα μπορούσε να τους ανατεθεί κάποιος άλλος ρόλος στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

8) Στα 3 ευρώ που θα πληρώνεται το εμβολιαστικό κέντρο συμπεριλαμβάνεται και  η χορήγηση αδρεναλίνης;

9) Πότε θα τα πάρουν τα εμβολιαστικά κέντρα και που θα γίνονται οι υποβολές; 

10) Στα 3 ευρώ θα υπάρχει επιβάρυνση με clawback;

Συμπερασματικά, το όλο εγχείρημα φαίνεται να είναι στο αέρα και όπως τονίζουν οι γνώστες το εγχείρημα, για να ξεκινήσει πρέπει να διαφυλαχθεί ότι θα είναι ασφαλές για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, έτσι ώστε να φτάσει με επιτυχία στον τελικό του στόχο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΗΠΑ: Διαγνωστικά λάθη σε 1 στους 14 νοσηλευόμενους [έρευνα]
Να φάω υδατάνθρακες μετά την προπόνηση;
Αλμα Ζωής Ν. Θεσσαλονίκης: Φωταγώγηση γλυπτού ''Ομπρέλες'' με ροζ χρώμα