Αυτή είναι η πρόταση που κατέθεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την προηγούμενη εβδομάδα βάσει της οποίας θα μπορέσει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 40% του πληθυσμού σε όλες τις χώρες έως το τέλος του 2021 και τουλάχιστον το 60% το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Αυτή η εξέλιξη θα δημιουργούσε ένα ισοδύναμο 9 τρισ. δολ. στην παγκόσμια οικονομία έως το 2025 λόγω της ταχύτερης επανέναρξης της οικονομικής δραστηριότητας, με τις πλούσιες χώρες να ωφελούνται περισσότερο.

Η πανδημία έχει σκοτώσει περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και οι προβλέψεις δείχνουν εξαιρετικά άνισες προοπτικές υγείας έως το 2022, γεγονός που θέτει «σοβαρούς κινδύνους» για τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων πιθανών κοινωνικών αναταραχών και των γεωπολιτικών εντάσεων, δήλωσε το ΔΝΤ.

Σε ολόκληρη την Αφρική, μόλις το 2% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, σε σύγκριση με το 40% στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 20% στην Ευρώπη. Χωρίς γρήγορη δράση, πολλά φτωχά έθνη δεν θα έχουν εμβολιαστεί  έως το 2023, δήλωσε το ΔΝΤ.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΝΤ Kristalina Georgieva στη διάσκεψη κορυφής που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ομάδα των 20 μεγαλύτερων οικονομιών, επεσήμανε ότι έχει νόημα για τις πλούσιες οικονομίες να ενισχύσουν τις δωρεές τους για να διασφαλίσουν έναν ταχύτερο τερματισμό της πανδημίας.

"Οι προηγμένες οικονομίες πιθανότατα θα έχουν την υψηλότερη απόδοση των δημοσίων επενδύσεων στη σύγχρονη ιστορία, καταγράφοντας το 40% των κερδών του ΑΕΠ και περίπου 1 τρισ. δολ. σε πρόσθετα φορολογικά έσοδα", ανέφερε η ίδια.

Η πρόταση, που συντάχθηκε από την επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, Gita Gopinath και τον οικονομολόγο Ruchir Agarwal, βασίζεται στις προσπάθειες που έχουν ήδη ξεκινήσει από το Accelerator της Access to COVID-19 Tools (ACT), τα Ηνωμένα Έθνη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλες ομάδες.

Η εφαρμογή του σχεδίου θα κόστιζε περίπου 50 δισ. δολ., με τα 35 δισ. δολ. να πληρώνονται από επιχορηγήσεις πλούσιων κρατών και δωρητές, και τα υπόλοιπα 15 δισ. δολ. από χρηματοδοτήσεις κυβερνήσεων.

Οι G20 είχαν ήδη αναγνωρίσει την ανάγκη για επιχορηγήσεις ύψους περίπου 22 δισ. δολ. για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αφήνοντας περίπου 13 δισ. δολ. σε επιχορηγήσεις που χρειάζονται για να φτάσουν τα 50 δισ. δολ.

Το ΔΝΤ υποστήριξε ότι περίπου 1 δισ. δόσεις (εμβόλια) θα μπορούσαν να δωρηθούν φέτος ακόμη και αν οι χώρες δίνουν προτεραιότητα στους δικούς τους πληθυσμούς και άλλο 1 δισ. δόσεις θα πρέπει να παραχθούν έως τις αρχές του 2022 για να χειριστούν τους αναδυόμενους κινδύνους, όπως τις νέες παραλλαγές του ιού που απαιτεί ενισχυτικές λήψεις.

Επιπλέον, ζήτησε 30 δισ. δολ. σε δαπάνες για εκτεταμένες δοκιμές, και προετοιμασίες για την ανάπτυξη εμβολίων, καθώς και 2 δισ. δολ. για την αξιολόγηση και την εφαρμογή στρατηγικών αύξησης των εμβολίων.

Χωρίς επείγουσες ενέργειες, πολλές αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες ίσως χρειαστεί να περιμένουν μέχρι το τέλος του 2022 ή και αργότερα για να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία, ανέφερε το στέλεχος του ΔΝΤ.

Πηγές:
Reuters

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΗΠΑ: Διαγνωστικά λάθη σε 1 στους 14 νοσηλευόμενους [έρευνα]
Να φάω υδατάνθρακες μετά την προπόνηση;
Αλμα Ζωής Ν. Θεσσαλονίκης: Φωταγώγηση γλυπτού ''Ομπρέλες'' με ροζ χρώμα