Υψηλούς τίτλους αντισωμάτων ανέπτυξε το 99% των πολιτών άνω των 85 ετών που ελέγχθηκαν τρεις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, στο πλαίσιο μελέτης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Τα αντισώματα, μάλιστα, αυξήθηκαν σε εντυπωσιακό βαθμό - σαράντα φορές κατά μέσο όρο- μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, σε σχέση με αυτά που είχαν αναπτυχθεί με την πρώτη δόση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, που είναι προσβάσιμη ως προδημοσίευση, τα οποία ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, που διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, μόνο 3 από τα 297 άτομα, στα οποία έγινε μέτρηση αντισωμάτων τρεις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου, δεν ανέπτυξαν τους απαραίτητους τίτλους αντισωμάτων. Κατά την πρώτη δόση είχαν αναπτυχθεί αντισώματα στο 70% των συμμετεχόντων. 

Πώς έγινε η μελέτη

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τον Φεβρουάριο ως τον Απρίλιο στο εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου "Γ. Γεννηματάς" της Θεσσαλονίκης, με συντονιστή της ερευνητικής ομάδας τον αναπληρωτή καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Γιώργο Παπαζήση (φωτογραφία πάνω) και κύρια ερευνήτρια τη δρ Κωνσταντίνα Κοντοπούλου, διευθύντρια του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου και συντονίστρια των εμβολιαστικών κέντρων του νοσοκομείου.

Στους συμμετέχοντες έγινε αιμοληψία – με την έγγραφη συγκατάθεσή τους- για τη μέτρηση αντισωμάτων. Για λόγους αποφυγής της ταλαιπωρίας των συμμετεχόντων, λόγω και της ηλικίας τους, επιλέχτηκε η αιμοληψία να γίνει αρχικά την ημέρα που πήγαιναν στο εμβολιαστικό κέντρο για τη δεύτερη δόση, η οποία συνέπιπτε χρονικά με την παρέλευση τριών εβδομάδων από την πρώτη. Έτσι, στο πρώτο στάδιο της μελέτης, που μετρούσε την ανάπτυξη αντισωμάτων με την πρώτη δόση, συμμετείχαν συνολικά 400 πολίτες άνω των 85 ετών.

Στο δεύτερο στάδιο συμμετείχαν οι 297 εξ αυτών, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν τελικά στο αίτημα των ερευνητών να επανέλθουν οικειοθελώς 21 μέρες μετά τη δεύτερη δόση για επανάληψη της μέτρησης αντισωμάτων. Οι 103 δεν εμφανίστηκαν.

Αποτελέσματα και σημασία

Από τους 400 που μετρήθηκαν τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, οι 279 είχαν θετικό αποτέλεσμα (τίτλοι άνω των 50 AU/ml), δηλαδή είχαν αναπτύξει αντισώματα ήδη από την πρώτη δόση του εμβολίου.

Η ανοσογονικότητα ενισχύθηκε εντυπωσιακά μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, καθώς από τους 297 που επανήλθαν για μέτρηση 21 μέρες μετά από αυτήν είχαν θετικό αποτέλεσμα οι 294 (ποσοστό 98,99%). Μόνο 3 άτομα είχαν τίτλους κάτω από το κατώφλι του των 50 AU/ml.

Στο σύνολο των συμμετεχόντων στη δεύτερη μέτρηση, βρέθηκε πως οι τίτλοι αντισωμάτων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 40 φορές.

"Τα βασικά μηνύματα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη μελέτη είναι δύο: Αφενός καταδεικνύεται η ανάγκη να γίνεται έγκαιρα η δεύτερη δόση του εμβολίου, και αφετέρου δείχνουν πως και σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες υπάρχει θεαματική ανταπόκριση σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη ικανοποιητικών τίτλων αντισωμάτων από το εμβόλιο", τόνισε στο iatronet o συντονιστής της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής Γιώργος Παπαζήσης.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, σημαντικό εύρημα της μελέτης είναι, επίσης, το γεγονός ότι ακόμα και στα άτομα που δεν ανέπτυξαν αντισώματα ή ανέπτυξαν χαμηλούς τίτλους μετά την 1η δόση, στη 2η ήρθαν στο ίδιο επίπεδο με αυτά που είχαν ανταποκριθεί καλύτερα τρεις εβδομάδες νωρίτερα.

Όπως αναφέρεται στην προδημοσίευση της μελέτης, και στα δύο στάδια της ανάλυσης φαίνεται πως δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα.

Σε ό,τι αφορά τις υποκείμενες νόσους και το ρόλο που έπαιξαν στην ανάπτυξη αντισωμάτων, επισημαίνεται πως δεν υπήρξε σημαντική διαφορά στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση ή κάποιας μορφής κακοήθεια.

Μια αξιοσημείωτη διαφοροποίηση υπήρξε μεταξύ ατόμων με ιστορικό καρδιακών παθήσεων. Αυτά ανέπτυξαν χαμηλότερους τίτλους μετά την πρώτη δόση, σε σχέση με όσους που δεν είχαν τέτοιο ιστορικό. Ωστόσο, η διαφοροποίηση αυτή δεν φαίνεται να εμφανίζεται μετά τη δεύτερη δόση.

Την στατιστική ανάλυση της μελέτης υπογράφει ο καθηγητής Βιομετρίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Νάκας. Την ερευνητική ομάδα συγκροτούν επίσης οι: Αλεξάνδρα Αϊνατζόγλου, Αθηνά Υφαντίδου, Γεωργία Γκουντή, Πασχαλίνα Ντότση, Αντώνης Βαξεβανίδης, Ματίνα Τσορμπατζόγλου, Χρύσα Μπελάη και Χρήστος Κατσιούλης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΗΠΑ: Διαγνωστικά λάθη σε 1 στους 14 νοσηλευόμενους [έρευνα]
Να φάω υδατάνθρακες μετά την προπόνηση;
Αλμα Ζωής Ν. Θεσσαλονίκης: Φωταγώγηση γλυπτού ''Ομπρέλες'' με ροζ χρώμα