Είναι γεγονός ότι το 2020 ταυτίστηκε με την COVID-19. Στο πλαίσιο αυτό, η βιομηχανία κινήθηκε με πρωτοποριακές ταχύτητες, σφυρηλατώντας ασυνήθιστες συνεργασίες για την παροχή εμβολίων και θεραπευτικών προϊόντων, ενώ τα στελέχη που ηγήθηκαν σε αυτόν τον αγώνα έλαβαν σημαντικά οικονομικά έπαθλα.

Όπως συνέβη το 2019, έτσι και πέρυσι καμία γυναίκα σε διευθυντική θέση δεν μπήκε στη λίστα των πιο ακριβοπληρωμένων στελεχών. Η νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος της Vertex Pharmaceuticals, Reshma Kewalramani, αμοίφθηκε με  9,11 εκατ. δολ.  το 2020, ή περίπου το ήμισυ από αυτό που έλαβε ο προκάτοχός της, ενώ η Emma Walmsley της GlaxoSmithKline της έπεσε στα 7 εκατ. λίρες (9,7 εκατ. δολ.), μειωμένα από τα περίπου 8,1 εκατ. λίρες (11,25 εκατ. δολ.) του 2019.

Εν τω μεταξύ, τα ανώτατα στελέχη της Sanofi, της Roche και της Novartis απουσίαζαν από τη λίστα για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Συνολικά, οι εταιρείες που εμπλέκονται στην καταπολέμηση της πανδημίας έδωσαν τα υψηλότερα πακέτα αμοιβών και τουλάχιστον δύο είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσουν συνομιλίες σχετικά με τις εκτελεστικές αμοιβές για τα επόμενα χρόνια. Ο Leonard Schleifer της Regeneron ήταν στην κορυφή της κατάταξης με περισσότερα από 135 εκατ. δολ. σε αμοιβή, και ο κορυφαίος επιστήμονας της εταιρείας,  George Yancopoulos , με 134 εκατ. δολ. για το έτος.

Η Novavax αν και ακόμη δεν έχει πάρει την άδεια έκτακτης ανάγκης για το εμβόλιο COVID, έδωσε στον Stanley Erck  ως αμοιβή 48,07 εκατ. δολ., τοποθετώντας τον έτσι στη δεύτερη θέση της λίστας.  

Όμως και οι εταιρείες που δεν πρωταγωνίστησαν στην καταπολέμηση της  COVID-19 έδωσαν σημαντικές αυξήσεις στους "ηγέτες" τους το 2020.

Ο Richard Gonzales της AbbVie βρέθηκε στην 5η θέση στη λίστα, ενώ σε αυτή εμφανίστηκαν για πρώτη φορά οι CEO της BioMarin και της Horizon Therapeutics . Και η Viatris, η Pfizer και η πρόσφατη ολοκλήρωση της γενικής χρήσης της Mylan, δεν έδωσαν στον CEO, αλλά στον εκτελεστικό πρόεδρό της, μια αμοιβή 29 εκατομμυρίων δολαρίων το 2020.

Πηγές:
.fiercepharma.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΗΠΑ: Διαγνωστικά λάθη σε 1 στους 14 νοσηλευόμενους [έρευνα]
Να φάω υδατάνθρακες μετά την προπόνηση;
Αλμα Ζωής Ν. Θεσσαλονίκης: Φωταγώγηση γλυπτού ''Ομπρέλες'' με ροζ χρώμα