Χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο των αντρών για σοβαρή νόσηση από COVID-19, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο Dr. Abhinav Diwan, του Washington University School of Medicine στο St. Louis, δήλωσε ότι κατά την πανδημία υπήρχε η αίσθηση ότι η τεστοστερόνη ήταν κακή, αλλά η νέα έρευνα βρήκε το αντίθετο στους άντρες.

Ο Diwan δήλωσε, ότι αν ένας άντρας είχε χαμηλή τεστοστερόνη όταν εισήχθη για νοσηλεία ο κίνδυνος να έχει σοβαρή COVID-19 ήταν πολύ υψηλότερος σε σύγκριση με άντρες που είχαν περισσότερη τεστοστερόνη. Και αν τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώθηκαν περαιτέρω κατά τη νοσηλεία ο κίνδυνος αυξανόταν.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα ορμονών στο αίμα 143 ανθρώπων και γυναικών που νοσηλεύτηκαν με COVID-19. Δείγματα ελήφθησαν την Τρίτη, έβδομη, δέκατη τέταρτη και εικοστή όγδοη ημέρα.

Εκτός από την τεστοστερόνη, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα οιστραδιόλης και της αυξητικής ορμόνης IGF-1, που παίζει ρόλο στη διατήρηση μυϊκής μάζας.

Στις γυναίκες δεν υπήρχε σχέση μεταξύ επιπέδων κάποιας ορμόνης και σοβαρότητας COVID-19.

Επίπεδο τεστοστερόνης στο αίμα 250 ng/dL ή λιγότερο θεωρείται χαμηλό σε ενηλίκους άντρες.

Στην εισαγωγή, τα μέσα επίπεδα τεστοστερόνης ήταν 53 ng/dL σε άντρες με σοβαρή COVID-19 και 151 ng/dL σε άντρες με λιγότερο σοβαρή νόσο.

Την τρίτη ημέρα, το μέσο επίπεδο τεστοστερόνης των πιο άρρωστων αντρών ήταν 19 ng/dL.

Όσο χαμηλότερα ήταν τα επίπεδα τεστοστερόνης τόσο πιο σοβαρή ήταν η νόσος.

Από τους  37 ασθενείς που πέθαναν, 25 ήταν άντρες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο JAMA Network Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να φάω υδατάνθρακες μετά την προπόνηση;
Αλμα Ζωής Ν. Θεσσαλονίκης: Φωταγώγηση γλυπτού ''Ομπρέλες'' με ροζ χρώμα
Παθολόγοι: Να αποσυρθεί η διάταξη για τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία