Άνθρωποι με  COVID-19 με εξασθένηση στους γευστικούς κάλυκες πριν τη λοίμωξη είναι πιο πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία και να εμφανίσουν συμπτώματα για μεγαλύτερο διάστημα, έδειξε νέα έρευνα.

Μετά τη λοίμωξη από κορωνοιό, ασθενείς με COVID-19 που κατηγοριοποιήθηκαν ως έχοντας εξασθενημένη γεύση είχαν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας σε σχέση με άλλους με τη λοίμωξη.

'Ετειναν επίσης να έχουν συμπτώματα της νόσου κατά μέσον όσο περισσότερο από 3 εβδομάδες σε σύγκριση με λιγότερο από 2 εβδομάδες σε όσους είχαν ισχυρότερη γεύση.

Η απώλεια της αίσθησης της γεύσης ή της όσφρησης είναι αρκετά κοινή σε όσους μολύνονται με COVID-19,

Tα συμπτώματα επηρεάζουν έως το 80% όσων φέρουν τον ιό, έδειξε η έρευνα.

Ωστόσο, η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι όσοι είχαν ασθενέστερη αίσθηση γεύσης πριν τη λοίμωξη μπορεί ενδεχομένως να έχουν αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοιό και σοβαρής νόσησης, δήλωσαν ερευνητές.

Οι ερευνητές εξέτασαν 1.900 ενήλικες για παρουσία υποδοχέων για την πικρή γεύση στους γευστικούς κάλυκες.

Από τους 1.900 συμμετέχοντες, 266 ήταν θετικοί στην COVID-19 και 55 χρειάστηκαν νοσηλεία. Μεταξύ 55 νοσηλευομένων 47 είχαν εξασθενημένη γεύση.

Οσοι είχαν εξασθενημένη γεύση είχαν10 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν λοίμωξη με COVID-19 και τετραπλάσιο κίνδυνο για νοσηλεία.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι το επίπεδο έκφρασης υποδοχέων πικρής γεύσης πριν τη λοίμωξη μπορεί να προβλέψει την ένταση της νόσου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να φάω υδατάνθρακες μετά την προπόνηση;
Αλμα Ζωής Ν. Θεσσαλονίκης: Φωταγώγηση γλυπτού ''Ομπρέλες'' με ροζ χρώμα
Παθολόγοι: Να αποσυρθεί η διάταξη για τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία