Το πιστοποιητικό θα σας διευκολύνει να ταξιδέψετε με ασφάλεια στην ΕΕ, δείχνοντας ότι έχετε εμβολιαστεί, είχατε αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής ή αναρρώσατε από την Covid-19 τους τελευταίους έξι μήνες. 

Θα εκδίδεται από τις εθνικές αρχές, για παράδειγμα από νοσοκομεία, κέντρα δοκιμών ή υγειονομικές αρχές. Αυτές οι πληροφορίες θα λάβουν τη μορφή κωδικού QR, ο οποίος μπορεί να είναι ηλεκτρονικός (για παράδειγμα στο smartphone ή το tablet σας) ή να εκτυπωθεί και να σαρωθεί όταν ταξιδεύετε.

Το πιστοποιητικό θα είναι διαθέσιμο από την 1η Ιουλίου και θα είναι δωρεάν.

Το σύστημα θα τεθεί σε ισχύ για 12 μήνες και θα καλύπτει και τις 27 χώρες της ΕΕ, καθώς και την Ισλανδία, τη Νορβηγία και το Λιχτενστάιν.

Μπορώ να το χρησιμοποιήσω για ταξίδια;

Όχι, θα χρειαστείτε ακόμα το διαβατήριό σας ή άλλη μορφή ταυτότητας. Δεν χρειάζεται να έχετε το πιστοποιητικό για να ταξιδέψετε  αλλά με αυτό θα πρέπει να διευκολύνετε τα ταξίδια. Για παράδειγμα, μπορεί να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να μπείτε σε καραντίνα.

Ωστόσο, εάν προκύψουν εξαιρετικές περιστάσεις σε μια χώρα της ΕΕ, όπως η ξαφνική εμφάνιση και η εξάπλωση μιας νέας μετάλλαξης, ενδέχεται να χρειαστεί να τεθούν νέοι περιορισμοί: αυτοί θα κοινοποιηθούν μέσω της πύλης Re-Open της ΕΕ.

Ποια εμβόλια αναγνωρίζονται βάσει του πιστοποιητικού;

  • Pfizer-BioNTech.
  • Moderna.
  • AstraZeneca.
  • Janssen.

Τι περιλαμβάνεται στο Πιστοποιητικό Ψηφιακού Covid της ΕΕ; 

Οι δοκιμές που αναγνωρίζονται βάσει του πιστοποιητικού περιλαμβάνουν μοριακά τεστ RT-PCR και γρήγορες δοκιμές αντιγόνου. 

Η δοκιμή αντισωμάτων δεν αναγνωρίζεται, αν και αυτό μπορεί να αλλάξει. 
Οι δοκιμές θα οδηγήσουν σε δύο πιθανά πιστοποιητικά:

Πιστοποιητικό τεστ: δηλώνει το αποτέλεσμα, τον τύπο και την ημερομηνία του κατόχου μιας δοκιμής NAAT ή μιας ταχείας δοκιμής αντιγόνου.

Πιστοποιητικό ανάκτησης: επιβεβαιώνει ότι ο κάτοχος έχει αναρρώσει από λοίμωξη SARS-CoV-2 μετά από θετικό τεστ NAAT. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του μέσου υποστήριξης έκτακτης ανάγκης για να αγοράσει τεστ Covid που απαιτούνται για το πιστοποιητικό.

Προστασία των προσωπικών σας δεδομένων

Η εφαρμογή που χρησιμοποιείται για το πιστοποιητικό θα σέβεται τους κανόνες προστασίας δεδομένων της ΕΕ και περιέχει μόνο δεδομένα που είναι απολύτως απαραίτητα για την εξασφάλιση  ενός ασφαλούς ταξιδιού. Τα προσωπικά δεδομένα που περιλαμβάνονται στα πιστοποιητικά θα υποβάλλονται σε επεξεργασία από τις αρμόδιες αρχές της χώρας προορισμού, διέλευσης ή από χειριστές μεταφορών επιβατών, αλλά μόνο για επιβεβαίωση και επαλήθευση του εμβολιασμού, της δοκιμής ή της κατάστασης ανάρρωσης του κατόχου. 

Οι πληροφορίες θα διατηρηθούν μόνο για την περίοδο ταξιδιού και δεν θα αποθηκευτούν όταν το σύστημα δεν θα είναι πλέον σε ισχύ.

Πηγές:
www.europarl.europa.eu/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να φάω υδατάνθρακες μετά την προπόνηση;
Αλμα Ζωής Ν. Θεσσαλονίκης: Φωταγώγηση γλυπτού ''Ομπρέλες'' με ροζ χρώμα
Παθολόγοι: Να αποσυρθεί η διάταξη για τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία