Οι «παρενέργειες» ή Ανεπιθύμητες Ενέργειες Φαρμάκων (ΑΕΦ) είναι εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα για τη δημόσια υγεία, το οποίο κατέστη περισσότερο επίκαιρο από ποτέ με την εμφάνιση της πανδημίας και της ανάπτυξης των σχετικών εμβολίων. Ωστόσο, εκτός από τα προβλήματα υγείας που προκαλούν οι ΑΕΦ, το κόστος που συνεπάγονται (π.χ. λόγω της παρατεταμένης νοσηλείας των ασθενών στα νοσοκομεία) είναι μια ακόμη σημαντική διάσταση του προβλήματος.

Η ασφάλεια των φαρμάκων, που έχουν εγκριθεί προς κυκλοφορία μπορεί να υποστηριχθεί από Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), οι οποίες διευκολύνουν τον αποτελεσματικό εντοπισμό και την αξιολόγηση των πιθανών ΑΕΦ, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων και «αναδυόμενες» πηγές δεδομένων μεγάλου όγκου (big data).

Το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Υγείας (ΕΗΥ) του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών στο ΕΚΕΤΑ εστιάζει στην ανάπτυξη εργαλείων για την υποστήριξη των διαδικασιών ασφάλειας των φαρμάκων και τον ταχύτερο εντοπισμό των ανεπιθύμητων  δράσεών τους. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο συνεργασιών που εκτείνεται από εταιρείες παραγωγής λογισμικού στο χώρο της υγείας έως κορυφαίους ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς.

Πρόσφατα, στο πλαίσιο του έργου PV Clinical (https://pvclinical-project.eu/), το ΕΗΥ ξεκίνησε την ανάπτυξη μιας τεχνικής λύσης, που φιλοδοξεί να ενισχύσει τις διαδικασίες διερεύνησης πιθανών ΑΕΦ μέσω της αξιοποίησης των νέων πηγών δεδομένων σε ένα ενιαίο σύστημα, εστιάζοντας μάλιστα στην ένταξή τους στο κλινικό περιβάλλον.

Αντίστοιχα, στο πλαίσιο του έργου PrescIT (https://www.prescit.com/), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ, υλοποιεί ένα καινοτόμο σύστημα που υποστηρίζει τη λήψη της σωστής απόφασης κατά τη συνταγογράφηση από τους επαγγελματίες υγείας, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Η ανάπτυξη τέτοιων εργαλείων μέσα από συνεργασίες με διεθνή αντίκτυπο, αποτελεί στρατηγική επιλογή με βασική επιδίωξη την άμεση αξιοποίησή τους στο κλινικό περιβάλλον.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σεμαγλουτίδη και προβλήματα όρασης [μελέτη]
Η ΕΕ εγκρίνει το dupilumab της Sanofi για τους "πνεύμονες του καπνιστή"
Προειδοποίηση ΕΟΦ για προϊόντα διατροφής με δραστική ουσία - Διακινούνται μέσω Διαδικτύου