Νέα έρευνα αναφέρει ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίων θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθούν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Η Alessandra Borsini, του King's College London, δήλωσε ότι χρησιμοποιώντας συνδυασμό εργαστηριακής έρευνας και έρευνας σε ασθενείς, η νέα μελέτη έδωσε νέα στοιχεία για το πώς τα ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα φέρνουν αντιφλεγμονώδη επίδραση που βελτιώνει την κατάθλιψη.

Η Borsini δήλωσε ότι είναι γνωστό ότι τα ωμέγα= 3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη και αντικαταθλιπτική επίδραση αλλά δεν είναι σαφές το πώς.

Η νέα έρευνα, έριξε φως στους μοριακούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στη σχέση. Περιλήφθησαν 22  άνθρωποι με μείζονα κατάθλιψη.

Μια φορά την ημέρα για 12 εβδομάδες λάμβαναν 1 από 2 ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFA) — είτε 3 γραμμάρια EPA είτε 1.4 γραμμάρια DHA.

Τα EPA και DHA είναι ωμέγα-3  PUFA που βρίσκονται στα ιχθυέλαια.

Υποπροϊόντα EPA και DHA μετρήθηκαν στο αίμα ασθενών  πριν και μετά την αγωγή και αξιολογήθηκαν τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Αγωγή με τα 2 ωμέγα-3 συνδεόταν με σημαντική βελτίωση στην κατάθλιψη, με μέση μείωση 64% των συμπτωμάτων για την ομάδα EPA και 71% για την ομάδα DHA. Ωστόσο η έρευνα δεν αποδεικνύει αιτιατή σχέση.

Tα επίπεδα των EPA και DHA που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα, δεν μπορούν να επιτευχθούν με κατανάλωση ιχθυελαίων.

Η ερευνήτρια Carmen Pariante, δήλωσε ότι πρέπει να τονιστεί ότι η έρευνα δεν έδειξε ότι αυξάνοντας απλώς τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα ή με λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να μειωθεί η φλεγμονή ή η κατάθλιψη. Οι μηχανισμοί πίσω από τη σχέση μεταξύ κατάθλιψης και ωμέγα 3 PUFA είναι πολύπλοκοι και απαιτούν νέες έρευνες και κλινικές δοκιμές για να κατανοηθεί πλήρως η λειτουργία.

Tα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Molecular Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών