To ότι οι εμβολιασμοί δεν προστατεύουν απόλυτα από μία μόλυνση από κορωνοϊό ήταν γνωστό από τις κλινικές μελέτες.
Ένα τρίτο των ανθρώπων που πεθαίνουν από Covid – 19 στην Μ. Βρετανία είναι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις. Με την πρώτη ματιά αυτό υποδεικνύει πρόβλημα στους εμβολιασμούς, όμως αυτό είναι ένα στατιστικό αποτέλεσμα που είναι συνυφασμένο με δύο ήδη γνωστούς παράγοντες: με την μη απόλυτη προστασία των εμβολιασμών από την μία, αλλά και με τα αυξημένα ποσοστά τους από την άλλη.
Οι εμβολιασμοί δεν προστατεύουν απόλυτα από την μόλυνση με κορωνοϊό και ιδιαίτερα την μετάλλαξη - Δέλτα. Για παράδειγμα ενώ το εμβόλιο της Biontech μείωσε την μετάδοση της μόλυνσης στο 95% είναι μεν καλό αλλά όχι τέλειο. Βέβαια το εμβόλιο εμποδίζει την επιδείνωση αλλά και τα θανατηφόρα περιστατικά. Εντούτοις αυτό πραγματικά ισχύει μόνο εν μέρει διότι οι μελέτες δεν περιλαμβάνουν τις υψηλές ομάδες κινδύνου.
Οι άνθρωποι με αδύνατο ανοσοποιητικό όπως οι καρκινοπαθείς ή οι μεταμοσχευμένοι διατρέχουν όπως και οι ηλικιωμένοι αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από κορωνοϊό και να πεθάνουν. Όπως δείχνουν οι αριθμοί στις μελέτες, οι εμβολιασμοί σε αυτές τις ομάδες δεν προστατεύουν απόλυτα από την βαριά νόσηση και τον θάνατο, εν ολίγοις πεθαίνουν πολλοί που έχουν εμβολιαστεί αν και λιγότεροι από τους ανεμβολίαστους. Η μετάλλαξη – Δέλτα σε κάθε περίπτωση αυξάνει πολύ τον κίνδυνο.
Σε αντίθεση με αυτό, η πιθανότητα να πεθάνουν νέοι άνθρωποι με υγιές ανοσοποιητικό από Sars-CoV-2, είναι ούτως ή άλλως πολύ μικρή. Ο κίνδυνος αυξάνει δραματικά στις όχι άδικα χαρακτηρισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου. Η θνησιμότητα στους νέους που σχετίζεται με όλες τις μολύνσεις – αν λάβουμε υπόψιν τους αριθμούς από αυτή την ανασκόπηση –είναι απειροελάχιστη ενώ στους 85χρονους βρίσκεται στο 15%.
Οι ακριβείς αριθμοί πάντως είναι αμφίβολοι, και η πραγματική κατάσταση δεν είναι αυτή. Ο κίνδυνος αυξάνεται εκθετικά με την ηλικία. Ένεκα αυτού οι εμβολιαστικές καμπάνιες πολλών χωρών επικεντρώνονται σε αυτές τις ιδιαίτερα επικίνδυνες ομάδες.
Λόγω των τεράστιων διαφορών στην θνησιμότητα μεταξύ των νέων υγειών ανθρώπων και των ομάδων κινδύνου, η απόλυτη προστασία μέσω των εμβολιασμών έχει μεγάλες επιπτώσεις. Αν μείωνε το εμβόλιο την θνησιμότητα στους ηλικιωμένους στο 95%, αντί 100% στις μελέτες, αυτοί έχουν σύμφωνα με τους παραπάνω αριθμούς περισσότερο από 50 φορές υψηλότερο κίνδυνο θανάτου απ΄ότι οι ανεμβολίαστοι 25χρονοι.
Ταυτόχρονα είναι με το εμβόλιο χειρότερα προστατευμένοι από μετάδοση απ΄ότι θα περίμενε κανείς βάσει των δεδομένων που προκύπτουν από τις μελέτες σε υγιείς ανθρώπους.
Αυτό οδηγεί στο παράδοξο αποτέλεσμα ότι όσο προχωρά η εμβολιαστική εκστρατεία, τόσο πιο υψηλή είναι η αναλογία των απόλυτα εμβολιασμένων στις νεκρούς από κορωνοϊό. Οι άνθρωποι με αυξημένο κίνδυνο είναι ήδη κατά κύριο λόγο εμβολιασμένοι, μολύνονται όμως σε ορισμένο βαθμό και ένα μέρος αυτών πεθαίνει.
Τουναντίον οι υπόλοιποι ανεμβολίαστοι είναι σχετικά νέοι με αντίστοιχα χαμηλό κίνδυνο θανάτου. Επίσης όταν αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των μολυσμένων, η αναλογία τους στα θανατηφόρα περιστατικά είναι συγκριτικά περιορισμένη και πέφτει περαιτέρω όσο αυτή η πληθυσμιακή ομάδα εμβολιάζεται.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αιμοκάθαρση: Διαφορετικοί καρδιακοί κίνδυνοι μεταξύ αντρών και γυναικών
Γεωργιάδης: 200 εκατ. πρόσθετοι πόροι το 2025 για υλικά στα νοσοκομεία
Ολοκληρώθηκαν οι Πανελλήνιοι Αγώνες Kayaking Special Olympics 2024