Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει συνολικά 200 εγκεκριμένα φάρμακα που θα μπορούσαν να θεραπεύσουν την COVID-19, αλλά μόνο 40 δοκιμάζονται επί του παρόντος σε κλινικές δοκιμές.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Milner Therapeutics του Πανεπιστημίου του Cambridge και το Ινστιτούτο Gurdon εξέτασαν πρωτεΐνες για να προσδιορίσουν ποιες από αυτές συνδέονται με τη λοίμωξη SARS-CoV-2. Με αυτόν τον τρόπο, μπόρεσαν να προσδιορίσουν πιθανές φαρμακευτικές αγωγές για την COVID-19.

Η μελέτη χρησιμοποίησε έναν συνδυασμό υπολογιστικής βιολογίας και μηχανικής μάθησης για να δημιουργήσει έναν ολοκληρωμένο χάρτη πρωτεϊνών που εμπλέκονται στη μόλυνση από τον SARS-CoV-2. Χρησιμοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) για να εξετάσουν αυτό το δίκτυο, μπόρεσαν να εντοπίσουν βασικές πρωτεΐνες που εμπλέκονται στη μόλυνση .

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Science Advances.

Θεραπεία της λοίμωξης COVID-19

Επί του παρόντος, η πλειονότητα των προσεγγίσεων μικρών μορίων και αντισωμάτων για τη θεραπεία της COVID-19 είναι φάρμακα που είτε αποτελούν αντικείμενο κλινικών δοκιμών είτε έχουν ήδη υποβληθεί σε κλινικές δοκιμές και έχουν εγκριθεί.

Στη μελέτη, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μοντέλα υπολογιστών για να πραγματοποιήσει μια «εικονική οθόνη» σχεδόν 2.000 εγκεκριμένων φαρμάκων και εντόπισε 200 εγκεκριμένα φάρμακα που θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά έναντι της COVID-19. Σαράντα (40)  από αυτά τα φάρμακα έχουν ήδη υποβληθεί σε κλινικές δοκιμές.

Κατά τη δοκιμή, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι δύο σκευάσματα - ένα φάρμακο κατά των ζώων και ένας τύπος φαρμάκου που χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας - ήταν σε θέση να αναστέλλουν τον ιό.

200 εγκεκριμένα φάρμακα ταυτοποιήθηκαν για τη θεραπεία της COVID-19

Ο καθηγητής Τόνι Κουζαρίδης, Διευθυντής του Milner Therapeutics Institute, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε: «Κοιτάζοντας γενικά τις χιλιάδες πρωτεΐνες που παίζουν κάποιο ρόλο στη μόλυνση SARS-CoV-2 - είτε ενεργά είτε ως συνέπεια λοιμώξεων - καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο που αποκαλύπτει τη σχέση μεταξύ αυτών των πρωτεϊνών.

«Στη συνέχεια χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες τεχνικές μηχανικής μάθησης και μοντελοποίησης υπολογιστών για να εντοπίσουμε 200 εγκεκριμένα φάρμακα που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να θεραπεύσουμε το COVID-19. "

Η προσοχή εστιάστηκε σε δύο φάρμακα, τη σουλφασαλαζίνη (που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία καταστάσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η νόσος του Crohn) και την προγουανίλη (ένα φάρμακο κατά της ελονοσίας), τα οποία αυξάνουν την πιθανότητα πρόληψης της λοίμωξης ή για τη θεραπεία της COVID-19.

Πηγές:
healtheuropa.eu

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Πόσο απέχει η Ελλάδα από τον στόχο της εξάλειψης
Δεν υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και εμφάνισης καρκίνου εγκεφάλου
Πώς θα γίνει ο αντιγριπικός εμβολιασμός - Ποια εμβόλια θα χορηγηθούν