Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών, κ Μ. Θεοδωρίδου στη σημερινή ενημέρωση δήλωσε ότι το καλοκαίρι επισκιάζεται από τη μετάλλαξη Δέλτα που έφερε αλλαγή στα δεδομένα υπαγορεύει ταχεία αναπροσαρμογή των σχεδίων.

Τα άτομα που απειλούνται ιδιαίτερα είναι τα ανεμβολίαστα, άτομα με χρόνια νοσήματα που δεν ανταποκρίθηκαν και άτομα κάτω των 18 που δεν είχαν διαθέσιμο εμβόλιο.

Σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς, και τα 4 εμβόλια που διαθέτουμε στη χώρα, είναι αποτελεσματικά σε υψηλό ποσοστό.

Το ποσοστό με μια δόση φθάνει στο 33%.Αναγκαία είναι η συμπλήρωση και με τη β' δόση.

Σημείωσε πως πρέπει να τηρούνται τα συνήθη μέτρα. Μάσκα, αποστάσεις υγιεινή.

Οι εικόνες από τη φυγή και τις διακοπές δείχνουν χαλάρωση και ότι τα μέτρα έχουν εκλείψει, παρατήρησε.Σε περίπτωση που η 2η δόση πέφτει στην περίοδο των διακοπών μπορεί να μετατεθεί και 2 και 3 εβδομάδες, σημείωσε.

Η πρόσκληση-έκκληση στους άνω των 60 έχει αποδώσει, όχι στον βαθμό που θα ήταν ο καλύτερος, αλλά έχει βελτιωθεί.

Αυτό είναι απαραίτητο για το τείχος ανοσίας, που όλο και απομακρύνεται.

Άτομα κάτω των 18 είναι ανεμβολίαστα.

Από τα στοιχεία, φαίνεται ότι τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης. Είναι το 14% των περιπτώσεων.

Στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η συχνότητα εισαγωγής στους 12-18 ετών είναι 2,5 έως 3 φορές μεγαλύτερη από τη συχνότητα εισαγωγών για την εποχική γρίπη. Ο εμβολιασμός τους θα έδινε σημαντικό ποσοστό προστασίας.

Οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό ευκολότερα από τα μικρότερα παιδιά. Έχουν δυνατότητα αυξημένης διασποράς, κάτι που αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο υπερ του εμβολιασμού Ο εμβολιασμός τους δίνει έμμεση προστασία στα άτομα του περιβάλλοντος.

Σε αυτούς θα χρησιμοποιηθούν τα εμβόλια mRNA που είναι πιο αποτελεσματικά στα παιδιά και τους εφήβους έναντι των ενηλίκων.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού διατυπώνει θετική γνώμη για εθελοντικό εμβολιασμό των ατόμων 15- 17 ετών υπογραμμίζοντας την  ανάγκη γονικής συναίνεσης μετά από ενημέρωση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αντιπαράθεση Δούκα - Γεωργιάδη για την κατάσταση στα νοσοκομεία
Συναισθηματική υγεία: Τι είναι και πώς θα τη βελτιώσουμε
Οπισθοπεριτοναїκοί όγκοι: Ποια είναι η θεραπεία εκλογής