Καθώς το στέλεχος Δέλτα εξαπλώνεται στο Ισραήλ, η αποτελεσματικότητα του  εμβολίου της Pfizer μειώθηκε σημαντικά και έφθασε στο 64% από 94%, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν αξιωματούχοι του Υπουργείου Υγείας.

Η μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της Pfizer καταγράφηκε από την 6η Ιουνίου, 5 ημέρες μετά την άρση των περιορισμών στο Ισραήλ.

Η εφημερίδα Haaretz δημοσίευσε δήλωση αξιωματούχων του υπουργείου ότι γενετική ανάλυση έδειξε ότι το στέλεχος Δέλτα ήταν υπεύθυνο για το 90% των νέων περιστατικών COVID-19 τις 2 προηγούμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, στοιχεία που συλλέχτηκαν μεταξύ 2ας Μαΐου και 5ης Ιουνίου πριν την πρόσφατη έξαρση έδειξαν ότι το εμβόλιο είχε 94.3% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη λοίμωξης.

Παρόμοια πτώση παρατηρήθηκε στην αποτελεσματικότητα πρόληψης σοβαρής νόσησης σε όσους έλαβαν 2 δόσεις του εμβολίου, με το 55% των νέων λοιμώξεων να αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους.

Μεταξύ 2ας Μαΐου και 5ης Ιουνίου υπήρχε 98.2% προστασία από σοβαρή νόσηση αλλά μετά τις 6 Ιουνίου μέχρι τις 3 Ιουλίου υποχώρησε στο 93%.

Ωστόσο το εμβόλιο φάνηκε αποτελεσματικό έναντι της σοβαρής νόσησης που οδηγεί σε νοσηλεία.

Αξιωματούχος υγείας δήλωσε ότι τα πρόσφατα στοιχεία δημιουργούν ανησυχία.

Πηγές:
.ynetnews.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αντιπαράθεση Δούκα - Γεωργιάδη για την κατάσταση στα νοσοκομεία
Συναισθηματική υγεία: Τι είναι και πώς θα τη βελτιώσουμε
Οπισθοπεριτοναїκοί όγκοι: Ποια είναι η θεραπεία εκλογής