Δεν συμβαίνει πολύ συχνά, αλλά δεν είναι και εξαιρετικά σπάνιο: Η διάρροια να εμφανίζεται ως σύμπτωμα όταν υποφέρουμε από ημικρανίες. Αν συμβεί, όμως, τα αποτελέσματα θα είναι αρκετά άσχημα, μιας και η αφυδάτωση και οι κράμπες από την διάρροια θα επιδεινώσουν τον πονοκέφαλο.
Γιατί συμβαίνει, όμως, αυτό; Και τι μπορούμε να κάνουμε αν ανήκουμε στους ανθρώπους που το παθαίνουν και στην ουσία μπορεί να τους καταστρέψει μια ολόκληρη μέρα από άποψη παραγωγικότητας (αλλά και διάθεσης);
Πόσο συχνά μπορεί να συμβεί;
Ευτυχώς, όχι και τόσο συχνά. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα νούμερα είναι αμελητέα. Συμβαίνει σίγουρα λιγότερο συχνά σε σχέση με τη ναυτία και τον εμετό, που θεωρούνται πολύ πιο συνηθισμένες παρενέργειες της ημικρανίας. Οι έρευνες πάνω στο θέμα έδειξαν, επίσης, ότι η διάρροια δεν σχετίζεται με κάποιο συγκεκριμένο είδος ημικρανίας, και μπορεί να "χτυπήσει" οποιονδήποτε.
Γιατί συμβαίνει, όμως; Πώς συνδέονται αυτά τα δύο;
Παραδόξως, φαίνεται πως ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις ημικρανίες και τη διάρροια είναι... η σεροτονίνη. Η ορμόνη που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την καλή μας διάθεση (αλλά και για να μεταφέρει κάθε είδους πληροφορίες στον οργανισμό) έχει υποδοχείς στους οποίους συνδέεται και στο έντερο, βάζοντας το χέρι της στο να κινούνται (κυριολεκτικά) ομαλά τα πράγματα εκεί.
Σε πολλούς ασθενείς που πάσχουν από συχνές ημικρανίες, ο μεταβολισμός γίνεται πιο αργός και η κίνηση σταματά, ή - στην χειρότερη περίπτωση - η κίνηση αντιστρέφεται και προκύπτει εμετός. Σε ένα μικρότερο ποσοστό ασθενών, όμως, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: Η ημικρανία και η επίδρασή της στην σεροτονίνη επιταχύνουν τη δράση του εντέρου σε βαθμό που προκαλείται διάρροια.
Βέβαια, όλα αυτά μπορεί να σας μοιάζουν κάπως... ασαφή; Και στην πραγματικότητα είναι αρκετά ασαφή. Οι γιατροί ακόμα δεν μπορούν να εξηγήσουν με ακρίβεια ποιοι μηχανισμοί λειτουργούν (ή σταματούν να λειτουργούν φυσιολογικά) για να προκύψει διάρροια κατά την διάρκεια μιας ημικρανίας. Ακόμα και για τον εμετό, που είναι πολύ συχνότερο σύμπτωμα, η Επιστήμη δεν προσφέρει σούπερ αναλυτικές εξηγήσεις: Πιστεύεται ότι ο εμετός θα βοηθήσει στο να ανακουφιστεί η πίεση που ασκείται στο κρανίο, και πάνω-κάτω αυτή είναι η θεωρία. Η οποία, βεβαίως, στηρίζεται και από εμπειρίες ασθενών - ιδιαίτερα νεαρότερης ηλικίας - όπου ο εμετός έκανε την ημικρανία ακόμα και να υποχωρήσει εντελώς.
Μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο; Δηλαδή τα εντερικά προβλήματα να φέρουν ημικρανία;
Δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο, παρ' όλα αυτά φαίνεται να υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και της ημικρανίας. Η σύνδεση; Οι ασθενείς που υποφέρουν από το ένα είναι πιο πιθανό κάποια στιγμή να υποφέρουν και από το άλλο. Τα νούμερα μιας πολωνικής μελέτης έδειξαν ότι ένα 23-53% ασθενών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου αντιμετωπίζουν τακτικούς πονοκεφάλους, ενώ το 10-20% έπασχε και από ημικρανίες.
Θα βοηθήσει αν περιορίσω τον καφέ;
Εν συντομία, ναι. Αλλά εξαρτάται πάντα από το πόσο σας επηρεάζει η καφεΐνη υπό φυσιολογικές συνθήκες. Η επίδρασή της στην κινητικότητα του εντέρου είναι γνωστή σε όλους, αλλά η υπερβολική κατανάλωση καφέ έχει επίσης συνδεθεί με πονοκεφάλους σε ορισμένους ανθρώπους. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι ο καφές αφυδατώνει τον οργανισμό, πράγμα που ευνοεί την εμφάνιση ημικρανίας - 1 στους 3 ασθενείς που τις αντιμετωπίζει συχνά δηλώνει ότι περιστασιακά οφείλονται σε αφυδάτωση.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές