Οι μη μεταδοτικές ασθένειες (NCDs), γνωστές και ως χρόνιες ασθένειες, τείνουν να έχουν μεγάλη διάρκεια και είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού γενετικών, φυσιολογικών, περιβαλλοντικών και συμπεριφορικών παραγόντων.
Οι κύριοι τύποι είναι καρδιαγγειακές παθήσεις (όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο), καρκίνοι, χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις (όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και άσθμα) και ο διαβήτης. Επηρεάζουν δυσανάλογα τα άτομα που βρίσκονται σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα όπου εμφανίζονται περισσότερα από τα τρία τέταρτα των παγκόσμιων θανάτων από μη μεταδοτικές νόσους, φτάνοντας οι ανθρώπινες απώλειες τα 31,4 εκατ. άτομα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι μη μεταδοτικές ασθένειες (NCDs) σκοτώνουν 41 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο, που ισοδυναμεί με το 71% όλων των θανάτων παγκοσμίως.
Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 15 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν από NCD μεταξύ 30 και 69 ετών. Το 85% αυτών των «πρόωρων» θανάτων συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Το 77% όλων των θανάτων από NCD είναι σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αντιπροσωπεύουν τους περισσότερους θανάτους από NCD, ή 17,9 εκατ. ανθρώπους ετησίως, ακολουθούμενοι από τους διάφορους τύπους καρκίνου (9,3 εκατ.), τις αναπνευστικές ασθένειες (4,1 εκατ.) και τον διαβήτη (1,5 εκατ.).
Αυτές οι τέσσερις ομάδες ασθενειών αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% όλων των πρόωρων θανάτων από NCD.
Η χρήση καπνού, η σωματική αδράνεια, η επιβλαβής χρήση αλκοόλ και η ανθυγιεινή διατροφή αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από μη μολυσματικά νοσήματα.
Η ανίχνευση, ο έλεγχος και η θεραπεία των NCD, καθώς και η παρηγορητική φροντίδα, αποτελούν βασικά στοιχεία της απόκρισης στα NCD.
Παράγοντες κινδύνου
Αναλυτικότερα, η χρήση καπνού, η σωματική αδράνεια, η ανθυγιεινή διατροφή και η επιβλαβής χρήση αλκοόλ, αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου.
Ο καπνός ευθύνεται για περισσότερους από 7,2 εκατ. θανάτους κάθε χρόνο (συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της έκθεσης στον παθητικό καπνό) και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια .
Την ίδια στιγμή, 4,1 εκατ. θάνατοι ετησίως αποδίδονται σε υπερβολική πρόσληψη αλατιού/νατρίου .
Περισσότεροι από τους μισούς από τους 3,3 εκατ. ετήσιους θανάτους που οφείλονται στη χρήση αλκοόλ προέρχονται από μη μεταδιδόμενα νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, ενώ 1,6 εκατ. θάνατοι μπορούν να αποδοθούν στην ανεπαρκή σωματική δραστηριότητα.
Πηγές:
who.int
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια