Την αντίθεσή τους στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών κατά της CoViD-19, εκφράζουν οι εργαζόμενοι. Με απόφαση της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΕΔΗΝ), πραγματοποιούν την Πέμπτη πεντάωρη στάση εργασίας, από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, ενώ καταθέτουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτημα αναστολής και ακύρωσης του νόμου.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την ΠΟΕΔΗΝ, με βάση τον νόμο της υποχρεωτικότητας, χιλιάδες υγειονομικοί και προνοιακοί υπάλληλοι τίθενται σε αναστολή από την 1η Σεπτεμβρίου, επειδή δεν θα είναι σε θέση να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Σύμφωνα με το προεδρείο της Ομοσπονδίας, μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται χιλιάδες εμβολιασμένοι εργαζόμενοι, οι οποίοι συμμετέχουν στην κινητοποίηση, όχι για λόγους αλληλεγγύης, αλλά επειδή γνωρίζουν ότι θα κληθούν οι ίδιοι - με συνεχείς βάρδιες, με αναστολή ρεπό και αδειών - να καλύψουν τα κενά.

"Η Δημόσια Υγεία κλυδωνίζεται από το ατελέσφορο μέτρο της υποχρεωτικότητας σε περίοδο του κορυφώνεται το τέταρτο κύμα της πανδημίας και ξαναγεμίζουν τα νοσοκομεία με περιστατικά κορωνοϊού", προειδοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως επισημαίνεται, με βάση τον νόμο, η καταγραφή του προσωπικού που θα τεθεί σε αναστολή εργασίας θα γίνει μετά την 1η Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσει προκήρυξη θέσεων για την κάλυψη των κενών ανά φορέα με τρίμηνες συμβάσεις.

"Παρόμοιες προκηρύξεις στο παρελθόν δεν απέδωσαν, καθότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον από υποψήφιους", τονίζει το προεδρείο της Ομοσπονδίας, για να σημειώσει:

"Είναι βέβαιο ότι το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Ακόμα και να υπήρχε στην αγορά εργασίας ενδιαφερόμενο προσωπικό να καλύψει τις θέσεις μέχρι την προκήρυξη, την έκδοση των αποτελεσμάτων, την πρόσληψη θα μεσολαβούσε μεγάλο χρονικό διάστημα με αποδυναμωμένα τα νοσοκομεία από προσωπικό πρώτης γραμμής και μάλιστα σε υπηρεσίες που απαιτείται εξειδίκευση".

Σε σχέση με τις προωθούμενες από την Κυβέρνηση λύσεις, η ΠΟΕΔΗΝ τις χαρακτηρίζει "αιτία πολέμου":

"Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε ότι τα κενά θα καλυφθούν από εταιρείες. Να ξεχάσει η κυβέρνηση τα σχέδια για καταργήσεις, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και υπηρεσιών για επιστροφή των εργολάβων στις υπηρεσίες στήριξης των νοσοκομείων. Για την ΠΟΕΔΗΝ, είναι αιτία πολέμου".

Εμβολιασμένοι

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας, το 90% του υγειονομικού προσωπικού είναι εμβολιασμένοι ή διαθέτουν φυσική ανοσία και όλοι, εμβολιασμένοι και μη,  τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας προστατεύοντας τους ασθενείς, τους συναδέλφους και τους εαυτούς τους:

"Δεν πρόκειται να αφήσουμε ανυπεράσπιστους τους υγειονομικούς και προνοιακούς υπαλλήλους που είναι ατομικό τους δικαίωμα ο εμβολιασμός. Φοβίζουν τους ασθενείς και έτσι αποφεύγουν να προσέλθουν στα νοσοκομεία. Οι ασθενείς δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν κορωνοϊό από τους υγειονομικούς. Τα νοσοκομεία ξαναγεμίζουν με ασθενείς που πάσχουν από κορωνοϊό, τον οποίο κόλλησαν στην κοινότητα".

Από την ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνεται πως οι εργαζόμενοι δεν δέχονται τη στοχοποίηση και πως, επί 19 μήνες πολεμούν και εισπράττουν μόνο χειροκροτήματα:

  • Χωρίς ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.
  • Χωρίς τη μονιμοποίηση των εκτάκτων. Στις 30 Οκτωβρίου, λήγουν οι συμβάσεις χιλιάδων συμβασιούχων και ακόμη δεν είναι γνωστή η τύχη τους.
  • Χωρίς να χαρακτηριστεί ο θάνατος των 27 εργαζομένων από κορωνοϊό ως εργατικό ατύχημα.
  • Χωρίς αύξηση μισθών και χωρίς υγειονομικό επίδομα.

Εκτός από τη στάση εργασίας, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν, στις 11 το πρωί της Πέμπτης, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και στις κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες και στις πύλες των νοσοκομείων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η Κίνα εντόπισε το νέο στέλεχος της mpox σε 5 ασθενείς
Σούπες που θα βοηθήσουν με το κρυολόγημα
Μακροζωία: Η καλή φόρμα μετρά περισσότερο από το σωματικό βάρος [μελέτη]