Σταθεροποίηση και ύφεση της πανδημίας, καταγράφεται τις τελευταίες 15 μέρες, κυρίως στον αριθμό των νέων κρουσμάτων και στις εισαγωγές.

Αντίθετα, παραμένει υψηλά ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, με μέση ηλικία τα 66 έτη.

Τα παραπάνω ανέφερε την Πέμπτη η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου στη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό στο υπουργείο Υγείας.

Η κ. Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για μείωση κατά 20% των κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η θετικότητα στα τεστ υποχώρησε από 3,4% στο 2,4% τo ίδιο διάστημα.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 35 έτη και δεν παρατηρείται αύξηση νέων λοιμώξεων στις μεγάλες πόλεις, όπως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Για τη λειτουργία των σχολείων, είπε πως η μάσκα προστατεύει επαρκώς και κατά της μετάλλαξης Δέλτα στις αίθουσες και κάλεσε τους γονείς να φροντίσουν ώστε να είναι συνεπή τα παιδιά στη διενέργεια των self tests.

Σημείωσε πως αναμένεται αύξηση κρουσμάτων με την έναρξη των μαθημάτων και εκτίμησε πως τα ποσοστά θα υποχωρήσουν στη συνέχεια.

Επικαλούμενη στοιχεία του υπουργείου Υγείας, είπε πως ένα στα τέσσερα παιδιά Λυκείου είναι εμβολιασμένα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα Γυμνάσια είναι 13%.

Συρρίκνωση

Ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε πως ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων έδειξε σημαντική μείωση κατά 20%, για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, ενώ σταθεροποιημένοι παραμένουν οι δείκτες πίεσης στο ΕΣΥ.

Εκτίμησε πως η συρρίκνωση της επιδημίας θα αποτυπωθεί σύντομα και στα νοσοκομεία, τονίζοντας ωστόσο πως δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τις επόμενες 3 έως 4 εβδομάδες. Έσπευσε, πάντως, να προεξοφλήσει πως "δεν υπάρχει περιθώριο να ξεφύγει η επιδημία εύκολα".

Αναφερόμενος στην αλλαγή του καιρού και στην υποχώρηση της θερμοκρασίας, είπε πως αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων, από τον βορρά προς τον νότο.

Σύστημα

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα είπε πως το σύστημα Υγείας παρέχει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες και κάλεσε τους πολίτες να συνεχίζουν να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας και να εμβολιάζονται.

Ανέδειξε τον ρόλο των τεστ κατά του κορωνοϊού και πρόβλεψε πως η αύξηση των εξετάσεων με την έναρξη των μαθημάτων, θα οδηγήσει σε ανάλογη αύξηση και στα νέα κρούσματα. Εκτίμησε πως η κατάσταση θα εξελιχθεί ομαλά, σημειώνοντας πως οι παρεμβάσεις θα γίνονται νωρίς.

Για τις καταγγελίες περί πλαστών πιστοποιητικών, ανέφερε πως είναι λίγα τα περιστατικά και ότι οι παραβάτες θα απομακρυνθούν από το σύστημα Υγείας.

Ανακοίνωσε πως έχουν επιδοθεί 5.627 πράξεις αναστολής ανεμβολίαστων στα νοσοκομεία και 965 στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Από αυτούς, 484 είναι γιατροί στα νοσοκομεία και 211 στην Πρωτοβάθμια, 2.716 νοσηλευτές στα νοσοκομεία και 339 στην Πρωτοβάθμια, 879 είναι λοιπό προσωπικό. Συνολικά, υπηρετούν στα νοσοκοκομεία 21.000 γιατροί, 40.000 νοσηλευτές και 12.000 λοιπό προσωπικό.

Έχουν, επίσης, υποβληθεί 500 ενστάσεις για εξαίρεση από την αναστολή, οι οποίες είναι σε φάση ελέγχου.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Τι άλλαξε φέτος με τις ιώσεις του αναπνευστικού και τι αναμένεται
Επιληψία: Το "βραχυκύκλωμα" του εγκεφάλου, το στίγμα και η λάθος διάγνωση
Παιδιά με κάταγμα και έλλειψη βιταμίνης D αναρρώνουν πιο αργά [μελέτη]