Ως παραίσθηση ορίζεται οποιαδήποτε αίσθηση βιώνουμε που δεν είναι αληθινή. Παραισθήσεις μπορούν να προκύψουν γύρω από κάθε μία από τις πέντε αισθήσεις μας – και όχι μόνο την όραση ή την ακοή, όπως νομίζουμε. Γνωρίζουμε ότι οι παραισθήσεις μπορούν να είναι συνέπεια της κατανάλωσης ορισμένων ναρκωτικών ουσιών, αλλά τι συμβαίνει όταν τις προκαλεί μία πάθηση; Και, ποιες παθήσεις μπορούν να το κάνουν αυτό;
Διαβήτης
Αν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι πολύ υψηλά (περισσότερο από 600 mg/dL) για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πιθανό να βιώσετε παραισθήσεις, μαζί με πάρα πολύ έντονη δίψα και πυρετό. Αυτή η κατάσταση χρειάζεται άμεσα ιατρική βοήθεια.
Σχιζοφρένεια
Οι φωνές στο κεφάλι είναι πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα της σχιζοφρένειας και εμφανίζονται περίπου στους μισούς ασθενείς. Κάποιοι ασθενείς μπορεί να έχουν οπτικές παραισθήσεις.
Νόσος Πάρκινσον
Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με Πάρκινσον βιώνουν παραισθήσεις, συνήθως οπτικές. Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό.
Αλτσχάιμερ
Οι αλλαγές που προκαλεί η νόσος Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσουν παραισθήσεις, καθώς και αισθήματα παράνοιας.
Ημικρανία
Μερικές ημικρανίες επηρεάζουν την όρασή μας, κάνοντάς μας να βλέπουμε λάμψεις φωτός. Μπορεί να νιώσετε επίσης μούδιασμα στα χέρια και στο πρόσωπο. Αυτά τα συμπτώματα συμβαίνουν περίπου μια ώρα πριν την ημικρανία.
Όγκος στον εγκέφαλο
Είναι πολύ συχνό σύμπτωμα η αίσθηση ότι μπερδεύεστε, τα προβλήματα μνήμης και οι αλλαγές στη διάθεση. Οι οπτικές παραισθήσεις δεν είναι απίθανο να υπάρξουν.
Διαταραχή μετατραυματικού στρες
Τα άτομα που πάσχουν από μετατραυματικό στρες είναι πολύ πιθανό να αισθανθούν ηχητικές παραισθήσεις, ή και παράξενες αισθήσεις στο δέρμα τους. Η ψυχοθεραπεία, αλλά και τα φάρμακα για κατάθλιψη/άγχος μπορούν να βοηθήσουν.
Πυρετός
Ο πολύ υψηλός πυρετός μπορεί να προκαλέσει σύντομες παραισθήσεις, οι οποίες θα σταματήσουν με το που πέσει η θερμοκρασία του σώματος.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας