Οι απόψεις για το τυρί κρέμα διίστανται. Πολλοί το θεωρούν ένοχη απόλαυση και φροντίζουν να μην το καταναλώνουν συχνά, ενώ άλλοι το θεωρούν μια πηγή πρωτεΐνης εξίσου καλή και υγιεινή με το γιαούρτι. Η αλήθεια μπορεί να βρίσκεται κάπου στη μέση; Ας το αναλύσουμε.

Τα συστατικά του τυριού κρέμα δεν είναι πολύπλοκα: παστεριωμένο γάλα, αλάτι, τυρί. Δεν είναι εξωφρενικά επεξεργασμένο προϊόν, που του δίνει πόντους. Η μέση μερίδα (2 κουταλιές της σούπας) περιέχει 99 θερμίδες, 1,74 γρ. πρωτεΐνη, 9,75 γρ. λιπαρά (εκ των οποίων τα 5,73 είναι κορεσμένα) και 1,56 γρ. υδατάνθρακες. Δεν είναι ιδιαίτερα πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, αλλά περιέχει μικροποσότητες βιταμίνης Α, ασβεστίου, σιδήρου και μαγνησίου.

Εκτός και αν αγοράσετε light εκδοχή, τα περισσότερα προϊόντα είναι με πλήρη λιπαρά. Υπάρχουν αρκετές μελέτες που έχουν δείξει πως η κατανάλωση γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά δεν συσχετίζεται αναγκαστικά με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Όχι πως η light εκδοχή είναι πιο υγιεινή: Έχει αποδειχθεί πως η επεξεργασία για να αφαιρεθούν τα λιπαρά βλάπτει το διατροφικό προφίλ του τροφίμου. Επιπλέον, απαιτείται ακόμα περισσότερη επεξεργασία για να εξισορροπηθεί η γεύση του προϊόντος μετά την αφαίρεση των λιπαρών. Σε γενικές γραμμές, τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα με μειωμένα λιπαρά δεν είναι η καλύτερη επιλογή, μιας και δεν θα σας προσφέρουν όσα χρειάζεστε. Είναι πολύ καλύτερο να αγοράζετε προϊόντα με πλήρη λιπαρά και να τα καταναλώνετε σε μικρότερες ποσότητες.

Την ίδια στιγμή, έχει αποδειχθεί πως η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών που βρίσκουμε στα γαλακτοκομικά με πολυακόρεστα (όπως αυτά που βρίσκουμε στους ξηρούς καρπούς) μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο ακόμα περισσότερο.

Αυτό σημαίνει πως μια vegan εκδοχή τυριού κρέμα ίσως να είναι καλύτερη για την υγεία μας;

Όχι αναγκαστικά. Στην ίδια μερίδα με πάνω, αν πάρουμε τυρί κρέμα φτιαγμένο από αμύγδαλο, θα βρούμε 70 θερμίδες, 2 γρ. πρωτεΐνη, 6 γρ. λιπαρά (κανένα εκ των οποίων κορεσμένο) και 2 γρ. υδατάνθρακες, εκ των οποίων οι μισοί είναι φυτικές ίνες. Σίγουρα ένα πιο πλήρες διατροφικό προφίλ, αλλά αν το συγκρίνουμε με τις θερμίδες που προσφέρει, ίσως να μην είναι πολύ μεγάλη η διαφορά. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλές vegan μορφές τυριού περιέχουν αρκετά μεγάλες ποσότητες αλατιού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νοσοκομεία: Δευτέρα, 24ωρη απεργία για επίταξη ιδιωτών γιατρών και ψυχική υγεία
Σύκα: Γλυκιά γεύση και οφέλη στην υγεία
Βακτήριο του στόματος ''λιώνει'' ορισμένους καρκίνους [μελέτη]