Ένα από τα τελευταία διατροφικά trends στο TikTok είναι ορισμένοι influencers που δηλώνουν ότι το να πίνουμε νερό στο οποίο έχουμε ρίξει σπόρους chia είναι εκπληκτικός τρόπος να χάσουμε κιλά, να ενισχύσουμε την υγεία των οστών μας και της καρδιάς μας. Για να το κάνουμε σωστά, πρέπει να αναμείξουμε μια κουταλιά της σούπας σπόρους με ένα ποτήρι νερό και να το πιούμε μισή ώρα πριν από ένα γεύμα. Αυτό – θεωρητικά – θα μας χορτάσει αρκετά για να φάμε λιγότερο.

Ας δούμε γιατί αυτό δεν βγάζει νόημα, αλλά επίσης και γιατί οι σπόροι chia είναι εκπληκτική προσθήκη στην διατροφή μας, αλλά σε εντελώς, εντελώς άλλο πλαίσιο.

Κατ’ αρχάς, για να το βγάλουμε από την μέση, οι σπόροι chia κατά βάση προετοιμάζονται με νερό. Το απορροφούν και δημιουργούν ένα τζελ που είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και – σε συνδυασμό με φρούτα, κανέλα, μέλι ή ξηρούς καρπούς – μπορεί να είναι ένα πολύ υγιεινό, κάπως γλυκό πρωινό. Η αναλογία νερού-σπόρων για να δημιουργηθεί το τζελ είναι στάνταρ, και οτιδήποτε παραπάνω είναι απλά... περιττό. Στην ουσία, το να φτιάξετε νερό με σπόρους chia μέσα είναι ένα γεύμα με σπόρους chia αλλά χωρίς γεύση, υφή και (το σημαντικότερο) χωρίς τις έξτρα βιταμίνες από τα συνοδευτικά. Ο ισχυρισμός ότι θα φάμε λιγότερο αν το καταναλώσουμε μισή ώρα πριν το φαγητό δεν είναι ψέμα, αλλά όχι επειδή οι σπόροι chia έχουν κάποια μαγική ιδιότητα που καταπιέζει την όρεξη: Είναι σπόροι, και ως σπόροι είναι πλούσιοι σε θερμίδες και απελευθερώνουν αργά την ενέργειά τους. Δεν θα φάτε αρκετά στο γεύμα σας επειδή κατανάλωσατε ήδη πιθανότατα αρκετές θερμίδες για να θεωρείται σνακ – και δεν ξέρουμε πολλές διατροφές που προτείνουν τα σνακ μισή ώρα πριν τα μεγάλα γεύματα της ημέρας. Το σκέτο νερό θα έκανε καλύτερη δουλειά στο να καταπιέσει την όρεξη, μιας και θα πιάσει επίσης χώρο στο στομάχι, χωρίς όμως τις θερμίδες.

Και, εντάξει, μιλάμε τόση ώρα για θερμίδες: Είναι κακές οι θερμίδες των σπόρων chia; Όχι. Τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν όμως είναι εξαιρετικά: λιπαρά ω-3, αντιοξειδωτικά, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, χαλκό, σίδηρο και ψευδάργυρο, και σχεδόν 5 γρ. πρωτεΐνης σε δύο κουταλιές της σούπας (η στάνταρ μερίδα). Όλα αυτά τα συστατικά είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Ο συνδυασμός των σπόρων chia με φρούτα, για παράδειγμα, θα μπορούσε να αυξήσει το πόσο εύκολα απορροφά ο οργανισμός μας τα παραπάνω ιχνοστοιχεία – ακόμα ένα όφελος που θα χάσουμε αν «πιούμε» την chia σκέτη με νερό.

Τι λέει η επιστήμη για τους σπόρους chia όσον αφορά την απώλεια βάρους;

Δεν υπάρχει καμία έρευνα που να στηρίζει ότι το νερό με σπόρους chia προωθεί την απώλεια βάρους ή συγκεκριμένη έρευνα που να υποστηρίζει τον ισχυρισμό ότι οι σπόροι chia από μόνοι τους παρέχουν αυτό το όφελος. Μια μελέτη σε ζώα που δημοσιεύθηκε στο Food Research International διαπίστωσε ότι οι αρουραίοι που κατανάλωναν σπόρους chia έχασαν περισσότερο σπλαχνικό λίπος από εκείνους που δεν κατανάλωναν. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Medical and Health Sciences το 2023 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι σπόροι chia σε συνδυασμό με μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων οδήγησαν σε σημαντική απώλεια βάρους, αλλά και ότι δεν χρειαζόταν παραπάνω μελέτη πάνω στο ζήτημα.

Τέλος, ακόμα κι αν καταναλώνετε τους σπόρους chia με τον τρόπο που είναι ιδανικός, αυτό δεν  πρόκειται να αντιστρέψει τις κακές διατροφικές επιλογές την υπόλοιπη ημέρα, ούτε την ύπαρξη θερμιδικού πλεονάσματος αν θέλετε να χάσετε κιλά. Πόσο μάλλον, η αλόγιστη κατανάλωση σπόρων και καρπών συμβάλλει στο θερμιδικό πλεόνασμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘Αδ. Γεωργιάδης: Το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ καθιστά τη θέση τους πιο ελκυστική
Γιατροί ΕΣΥ: Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ που καθορίζει τους όρους άσκησης ιδιωτικού έργου
Ολυμπιακοί Αγώνες - Παρίσι: Οι θεατές πρέπει να πίνουν αρκετό νερό στη ζέστη