Οι περισσότεροι άνθρωποι που σκέφτονται να χάσουν κιλά, σκέφτονται και πόσο γρήγορα μπορούν να τα χάσουν. Είναι φυσιολογικό, όλοι μας θέλουμε γρήγορα αποτελέσμα. Παρ’ όλα αυτά, η γρήγορη απώλεια βάρους δεν είναι ποτέ κάτι που θα σύστηνε ένας γιατρός ή ένας διαιτολόγος. Για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους, η υγιής απώλεια βάρους είναι περίπου μισό με ένα κιλό την εβδομάδα. Η απώλεια επιπλέον βάρους στο ίδιο χρονικό διάστημα είναι κάτι που μπορεί να γίνει, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι σωστή επιλογή.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μια δίαιτα-αστραπή θεωρείται κακή ιδέα.

*Αρχικά, συχνά αυτές οι δίαιτες είναι περιοριστικές, που σημαίνει ότι το σώμα σας δεν λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, κάτι που μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα.

*Οι έντονες δίαιτες δεν είναι φτιαγμένες για να δουλεύουν μακροπρόθεσμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορέσετε να θέσετε τις βάσεις για υγιείς συνήθειες γύρω από το φαγητό γενικότερα, πόσο μάλλον θα αποδιοργανώσετε ακόμα περισσότερο το πρόγραμμά σας.

*Είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο τα κιλά που χάνονται από τις περιοριστικές, γρήγορες δίαιτες να επανέρχονται αρκετά γρήγορα.

*Αυτές οι δίαιτες δεν μας βοηθούν να χάσουμε λίπος, αλλά καταστρέφουν τη μυϊκή μας μάζα. Μακροπρόθεσμα, αυτό σημαίνει ότι καίμε ακόμα λιγότερες θερμίδες και μπορούμε να πάρουμε βάρος ακόμα πιο εύκολα. Μια διατροφή για αδυνάτισμα πρέπει να συνοδεύεται πάντα από γυμναστική, και η γυμναστική χρειάζεται με τη σειρά της μια ισορροπημένη διατροφή που θα στηρίζει τον οργανισμό.

*Πολύ από το βάρος που χάνεται με τις γρήγορες δίαιτες πρόερχεται από νερό – ειδικά αν ακολουθείτε  μια δίαιτα που περιορίζει τους υδατάνθρακες. Αυτό μπορεί να σας αφυδατώσει, που μπορεί να σημαίνει πιο λεπτή εμφάνιση, αλλά σημαίνει επίσης και μειωμένες άμυνες και λειτουργίες του σώματος. Οι υδατάνθρακες είναι πολύ σημαντικοί όταν προαπαθείτε να χάσετε βάρος: Επιλέξτε σύνθετους υδατάνθρακες που θα σας προσφέρουν αργά και σταθερά ενέργεια με τις φυτικές τους ίνες (βρώμη, μπρόκολο, λάχανο).

*Είναι πάρα πολύ συχνό φαινόμενο οι γρήγορες δίαιτες να σταματούν να δουλεύουν από ένα σημείο και μετά. Αυτό συμβαίνει σχεδόν σε κάθε δίαιτα, αλλά όταν η καθημερινή διατροφή δεν είναι ισορροπημένη, αυτή η περίοδος που δεν υπάρχει ορατή πρόοδος μπορεί να παραταθεί. Το σώμα θα έχει αυξομειώσεις όσο χάνετε βάρος, αλλά εσείς πρέπει να παραμείνετε πιστοί στην ισορροπημένη διατροφή και τη γυμναστική. Μια περιοριστική δίαιτα θα σταματήσει την πρόοδό σας στη μέση και μπορεί να σας στείλει αρκετά βήματα πίσω.

*Τέλος, είναι πάρα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στις δίαιτες-αστραπή να διακόπτονται νωρίτερα ακόμα και από την καθορισμένη διάρκεια, μιας και η απογοήτευση από τα όχι και τόσο ορατά αποτελέσματα, όπως και από την καθημερινή καταπίεση στην όρεξη λόγω των περιορισμών, μπορεί να σας κάνουν να ξεσπάσετε στο φαγητό χειρότερα από ό,τι πριν.

*Όλα τα παραπάνω μπορούν να δημιουργήσουν έναν πολύ άσχημο φαύλο κύκλο δίαιτας και αύξησης βάρους. Οι συνήθειες της διατροφής σας θα αναπηδούν από τον περιορισμό στα ξεσπάσματα, και η σκέψη ότι “πρέπει να κάνετε δίαιτα” θα βρίσκεται συνεχώς γύρω από το μυαλό σας, ρίχνοντας την ψυχολογία και την αυτοπεποίθησή σας.

Ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε υγιές αδυνάτισμα είναι αργά και σταθερά, με πολλή επιμονή αλλά και χωρίς να μαστιγώνουμε τον εαυτό μας για το γεγονός ότι θέλουμε να φάμε κάτι. Το μέτρο και η ικανοποίηση της όρεξής μας με σύνεση θα είναι πάντα αποτελεσματικότερες τακτικές από την αυτοτιμωρία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Aπόγνωση για το γερμανικό «ΕΚΑΒ» και νέος νόμος
Ποιο είδος άσκησης πριν τον ύπνο δεν τον διαταράσσει [μελέτη]
Bακτηριοφάγοι κατά ανθεκτικών στα αντιβιοτικά λοιμώξεων