Γνωρίζουμε πολύ καλά τους κινδύνους του να οδηγούμε υπό την επήρεια αλκοόλ. Όσον αφορά τη ‘’νυσταγμένη οδήγηση’’, όμως, ο δημόσιος διάλογος δεν επικεντρώνεται εκεί συχνά. Και όμως, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και ευθύνεται για πολλά ατυχήματα κάθε χρόνο.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για την κούραση πάνω στο τιμόνι και τι μπορείτε να κάνετε.

Ο καφές θα βοηθήσει, αλλά όχι για πολύ

Όλοι ξέρουμε πως ο καφές μπορεί να μας δώσει μια γερή δόση ενέργειας όταν τη χρειαζόμαστε, αλλά να μην ξεχνάτε δύο πράγματα: Ο καφές χρειάζεται περίπου μισή ώρα για να επιδράσει στον οργανισμό μας, και επίσης δεν πρόκειται να κρατήσει για πολύ παραπάνω. Επίσης, αν πίνετε τακτικά καφέ, η επίδρασή του μειώνεται σημαντικά καθώς ο οργανισμός έχει ανοχή στην καφεΐνη.

Είναι καλό να έχετε σνακς μαζί

Ένα μεγάλο γεύμα μπορεί να σας βαρύνει, αλλά μια μπάρα πρωτεΐνης ή μερικοί ξηροί καρποί, μόνο καλό θα σας κάνουν, προσφέροντας ουσιώδη ενέργεια, και για περισσότερη ώρα σε σχέση με τον καφέ.

Δεν συμβαίνει μόνο τη νύχτα

Τα περισσότερα ατυχήματα λόγω κούρασης συμβαίνουν γύρω στις 4-6 το πρωί, αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι. Οι μεσημεριανές ώρες, για παράδειγμα, θεωρούνται εξίσου επικίνδυνες. Ακόμα και αν δεν έχετε καταφέρει να κοιμηθείτε καλά το πρωί, οι πιθανότητες λένε ότι μπορεί να έχουν μειωθεί οι ικανότητές σας στο τιμόνι εκείνη τη στιγμή..

Δεν συμβαίνει μόνο σε ηλικιωμένους

Περισσότερα από τα μισά καταγεγραμμένα ατυχήματα λόγω κούρασης και νύστας αφορούν άτομα κάτω των 25 ετών. Άλλες ομάδες ανθρώπων που έχουν αυξημένα νούμερα είναι οι επαγγελματίες οδηγοί, οι νέοι γονείς και οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν διαταραχές του ύπνου.

Δεν θα βοηθήσει το κλιματιστικό, ούτε το ανοιχτό παράθυρο

Όχι, όσο σας φυσά δροσερός αέρας δεν πρόκειται να φύγει η νύστα σας. Για την ακρίβεια, το "διατηρείτε τον χώρο που κοιμάστε δροσερό" είναι από τις πιο συνηθισμένες συμβουλές για καλύτερο ύπνο, οπότε μην υπολογίζετε σε αυτό. Επίσης, το να παίζετε δυνατά μουσική μάλλον δεν θα βοηθήσει.

Είναι πολύ καλύτερο να μην είστε μόνοι στο αυτοκίνητο

Ένας συνοδηγός - ειδικά αν είναι άτομο που μπορεί να αναλάβει το τιμόνι όσο ξεκουράζεστε - είναι πάντα η καλύτερη επιλογή.

Είναι προτιμότερο να κοιμηθείτε στο αυτοκίνητο

Βρείτε ένα μέρος όσο πιο κοντά γίνεται για να παρκάρετε και καλύτερα να πάρετε έναν υπνάκο στο πίσω κάθισμα, παρά να συνεχίσετε να οδηγείτε. Βάλτε ξυπνητήρι για 15 λεπτά αργότερα, ίσα για ανακτήσετε τις δυνάμεις σας. Αν σκοπεύετε να κοιμηθείτε περισσότερο από αυτό, είναι καλύτερα να κοιμηθείτε το πλήρες οκτάωρο (ή όσο κρατήσει) στο αυτοκίνητο.

Προσοχή στα φάρμακα

Αν λαμβάνετε φάρμακα που έχουν την υπνηλία ως πιθανή παρενέργεια, καλό θα ήταν να αποφεύγετε την οδήγηση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιταλία: Απαγορεύεται η πώληση κάθε παράγωγου μαλακών ναρκωτικών
38 νέοι θάνατοι από Covid και 923 νέες εισαγωγές
Υψηλότερος κίνδυνος εμφάνισης 17 τύπων καρκίνου για Generation X και millennials