Περισσότερες από 700 θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης, εκ των οποίων οι περίπου 520 έχουν ήδη καλυφθεί, αναστροφή του brain drain με ενίσχυση του brain gain, αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας γενικότερα στον παγκόσμιο χάρτη των επενδύσεων καινοτομίας και ένα συνολικό οικονομικό αποτύπωμα 650 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος 10ετίας, που αντιστοιχεί στο 0,4% του ΑΕΠ της Θεσσαλονίκης για κάθε ένα από τα επόμενα χρόνια, παρέχει η διπλή επένδυση της Pfizer στην συμπρωτεύουσα που εγκαινίασαν από κοινού το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Θεσσαλονικιός διευθύνων σύμβουλος του πολυεθνικού κολοσσού, Άλμπερτ Μπουρλά.

"To rebrain Greece γίνεται πραγματικότητα εδώ", είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος στην ξενάγησή του στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στην Πυλαία είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με νέους επιστήμονες που επαναπατρίστηκαν από την Ολλανδία, την Αγγλία, τη Σλοβακία και άλλες χώρες της Ευρώπης, προκειμένου να εργαστούν στην χώρα τους.

Από τους 320 εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί ως τώρα στο Παγκόσμιο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer, οι 50 είναι Έλληνες που επέστρεψαν από το εξωτερικό, ενώ από τους 200 και πλέον προσληφθέντες στο Παγκόσμιο Κέντρο Εξυπηρέτησης Επιχειρησιακών Λειτουργιών της εταιρίας, το 60% είναι από τη Θεσσαλονίκη, το 15% από άλλες περιοχές της χώρας, το 15% από άλλες χώρες του κόσμου και 10% Έλληνες που επέστρεψαν από το εξωτερικό.

Γιατί επιλέχθηκε η Θεσσαλονίκη μεταξύ 12 υποψήφιων πόλεων

Ο Bill Carapeci, εκτελεστικός αντιπρόεδρος παγκόσμιων επιχειρησιακών λειτουργιών και μετασχηματισμού της Pfizer, αναφέρθηκε στους τέσσερις λόγους που η εταιρία επέλεξε τη Θεσσαλονίκη μεταξύ των 12 τοποθεσιών που ήταν υποψήφιες να στεγάσουν το Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών: Αυτοί, όπως είπε, είναι το εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει η πόλη, το ισχυρό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, οι ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης και καινοτομίας που προσφέρει η περιοχή, αλλά και η μεγάλη υποστήριξη από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

Το Κέντρο θα αποτελέσει την πλατφόρμα για την παροχή ποικίλλων υπηρεσιών στις περιοχές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, όπως οικονομική λογιστική και υποβολή εκθέσεων για πάνω από 20 χώρες, υπηρεσίες ανθρώπινων πόρων για περισσότερους από 12.000 εργαζόμενους στη Pfizer στις ίδιες περιοχές, διαχείριση λογαριασμών άνω των 18.000 πελατών, υπηρεσίες μισθοδοσίας για 24.000 εργαζόμενους κ.ά.

Από την πλευρά της, η Lidia Fonseca, εκτελεστική αντιπρόεδρος και επικεφαλής ψηφιακών τεχνολογιών της Pfizer, δεν έκρυψε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το 42% των 320 στελεχών που έχουν προσληφθεί ως σήμερα στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας είναι γυναίκες. Πρόκειται όπως είπε για εργαζόμενους με εξαιρετικά υψηλές ψηφιακές ικανότητες, που σχετίζονται με την μηχανική μάθηση και την τεχνητή νοημοσύνη, με τον αυτοματισμό και τη ρομποτική, την ανάπτυξη λογισμικού και άλλες δεξιότητες.

Α. Μπουρλά: Περήφανος Έλληνας και Θεσσαλονικιός

Η διπλή επένδυση αναδεικνύει περισσότερο τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης ως κέντρου επιστήμης και τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο, επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος επικαλέστηκε πρόσφατη δήλωση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ότι η φήμη της Θεσσαλονίκης αλλάζει δραστικά, καθώς εδραιώνεται διαρκώς ως έδρα μεγάλων αμερικανικών εταιριών τεχνολογίας. "Είμαστε πολύ πεφήφανοι που και η Pfizer έχει συμβάλλει σε αυτή την αλλαγή με την επένδυση αυτή", τόνισε.

Ο κ. Μπουρλά, ο οποίος μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στο ΑΠΘ, πριν ακολουθήσει την θεαματική επαγγελματική ανέλιξη που τον οδήγησε στην κορυφή του παγκόσμιου κολοσσού, δήλωσε περήφανος Έλληνας και περήφανος Θεσσαλονικιός, τονίζοντας πως λίγες πόλεις στον κόσμο μπορούν να αντιπαραβάλλουν τη φυσική ομορφιά, τον πολιτισμό, τους πρωτοποριακούς επιστήμονες και τους φιλόξενους ανθρώπους της Θεσσαλονίκης. "Είναι μια πόλη με καρδιά και ψυχή", είπε.

Τόνισε πως η Ελλάδα έχει το ανθρώπινο κεφάλαιο να δημιουργήσει μια οικονομία βασισμένη στη γνώση. "Τώρα είναι η ώρα να απελευθερώσει αυτή τη δυναμική, υιοθετώντας κατάλληλες πολιτικές και αναδεικνύοντας την παγκόσμια δεξαμενή ταλέντων που διαθέτει", υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε στην επιτάχυνση δομικών μεταρρυθμίσεων που έχει πετύχει η Ελλάδα σε σημαντικούς τομείς, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, που μπορεί όπως είπε να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη της χώρας. Επίσης το Ταμείο Ανάκαμψης δείχνει ότι μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης σε έναν νέο προσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας, στην κατεύθυνση της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και της βιώσιμης ανάπτυξης, είπε, τονίζοντας πως η Pfizer θα είναι παρούσα σε αυτή την εθνική προσπάθεια.

Κ. Μητσοτάκης: Η Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα εξωστρέφειας

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «η Θεσσαλονίκη γίνεται η πρωτεύουσα της εξωστρέφειας, της νέας σκέψης, των νέων αγορών», προσθέτοντας πως μαζί της αλλάζει πρόσωπο και όλη η Ελλάδα, που γίνεται έδρα μεγάλων ξένων επενδύσεων, προσανατολίζεται πια στην εξωστρέφεια, στην τεχνολογία, στις εξαγωγές. "Αυτό μεταφράζεται σε αυξημένο δημόσιο πλούτο, περισσότερη απασχόληση, περισσότερη κοινωνική ευημερία", σημείωσε, και αναφέρθηκε στη μελέτη του ΙΟΒΕ που προσδιόρισε σε 650 εκατομμύρια ευρώ, σε βάθος 10ετίας, το συνολικό οικονομικό αποτύπωμα που θα αφήσει στη Θεσσαλονίκη η συγκεκριμένη επένδυση.

"Θέλω να ξέρετε ότι η κυβέρνηση θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της καινοτομίας, ως βραχίονα της εθνικής οικονομίας. Γιατί εκεί αποτυπώνεται και η ουσία του συνθήματός μας που είναι ανάπτυξη για όλους, σε μια Ελλάδα η οποία θα αλλάζει και θα ακμάζει", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα πέντε κριτήρια για δωρεάν φάρμακα στους χαμηλοσυνταξιούχους
Kαι άλλες αλλαγές στο φάρμακο
Γ. Βασιλόπουλος στο 7o Healthcare Transformation: "Η φαρμακοβιομηχανία είναι ευλογία για τον τόπο" [βίντεο]