Την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊού σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και η πανδημία καλπάζει, προκαλώντας ανησυχία, στο μικροσκόπιο μπαίνει η κατάσταση του συστήματος Υγείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, προκαλεί προβληματισμό η παραδοχή του καθηγητή πνευμονολογίας Θόδωρου Βασιλακόπουλου στο OPEN, ότι στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας είχαν δημιουργηθεί κλίνες ΜΕΘ χωρίς προδιαγραφές, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η θνητότητα, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο "Λαϊκό".

"Όλες οι κλίνες εντατικής θεραπείας που υπάρχουν στο Λαϊκό Νοσοκομείο λειτουργούν πλήρως. Πέρυσι την άνοιξη, μέσα στην κλινική COVID του νοσοκομείου δημιουργήθηκαν εκτάκτως κάποιες κλίνες. Αυτές στελεχώθηκαν, λειτούργησαν για λίγο ως κλίνες ΜΕΘ, δεν υπήρχε καν πεπιεσμένος αέρας. Υπήρχε μόνο οξυγόνο και χρειαζόταν ειδικοί αναπνευστήρες που να συμπιέζουν το οξυγόνο", είπε και συνέχισε:

"Δημιουργήθηκαν λοιπόν πέντε κλίνες εκ των ενόντων. Όταν λειτούργησε αυτή η μονάδα, λειτούργησε με μέτρια αποτελέσματα. (…) Οι κλίνες που λέει ο κ. Γιαννάκος ότι αναπτύχθηκαν στο προηγούμενο κύμα δεν είναι πραγματικές κλίνες. Αναπτύχθηκαν στο Λαϊκό και μετά έπαψαν να λειτουργούν. Δημιουργήθηκε ένα τμήμα δεν είχε και την καλύτερη επιτυχία, αν δείτε τα ποσοστά θνητότητας θα καταλάβετε, δεν μπορώ να πω περισσότερα. Δεν είναι δυνατόν να ανοίξουν 5.000 ΜΕΘ επειδή ο κόσμος δεν εμβολιάζεται. Τα αποτελέσματα που θα πάρουμε θα είναι πάρα πολύ φτωχά".

"Ζητήστε επίσημα στοιχεία για πόσους μπήκαν σε αυτή την εντατική των 5 κρεβατιών και για πόσους βγήκαν. (…) Δεν μπορούμε να πετύχουμε καλά αποτελέσματα όταν δεν έχουμε πλήρως στελεχωμένη μονάδα. Λειτούργησε εκ των ενόντων, όπως λειτούργησαν και άλλες μονάδες στην Ελλάδα. Το να παίρνουμε χειρουργικές κλίνες και να τις μετατρέπουμε σε κλίνες ΜΕΘ γιατί έχουν αναπνευστήρες, πιστέψτε με είναι λύση ανάγκης σε ένα πόλεμο και δεν θα πετύχουμε στάνταρ θνητότητας", ανέφερε επίσης.

ΠΗΓΗ: Euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος παγκρέατος: Aύξηση της επίπτωσης σε άτομα νεαρής ηλικίας
'Eμφραγμα: Η κατάλυση επιλογή πρώτης γραμμής στην κοιλιακή ταχυκαρδία [μελέτη]
Tέλος η ταινία γνησιότητας στα φάρμακα