Τριβές μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, προκαλούν οι καθυστερημένες και περιορισμένης απόδοσης αντιδράσεις της Κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας.

Ο ιατρικός κόσμος είναι στα...κάγκελα εξαιτίας του φόρτου που καλείται να διαχειριστεί για πολλοστή φορά σε 19 μήνες. Τα νοσοκομεία λειτουργούν στο όριο, ενώ δεν έχουμε φτάσει ακόμη στα υψηλότερα επίπεδα διασποράς του ιού. Οι γιατροί εκφράζουν εύλογες απορίες για τους χειρισμούς των αρμόδιων υπουργείων και για την αδράνεια που έχει επιδειχθεί όλους τους τελευταίους μήνες.

Το αφήγημα περί επιστροφής στην πραγματικότητα έχει ναυαγήσει οριστικά, η εμβολιαστική κάλυψη απέχει σημαντικά από τις προσδοκίες, ενώ οι εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας έχουν διαψευστεί. "Αποτύχαμε στους εμβολιασμούς, μη φοβόμαστε τις λέξεις...", σχολίασε χθες το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

Έπειτα από την αισιοδοξία του καλοκαιριού, η αγορά βλέπει πάλι τον εφιάλτη του lockdown και το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει καμία θετική προοπτική.

Θάνατοι ασθενών

Την ώρα που τα πάντα βρίσκονται σε εκκρεμότητα, οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προβαίνουν σε μία συνεχιζόμενη διόρθωση των στοιχείων σχετικά με τους θανάτους ασθενών με CoViD. Για παράδειγμα, χθες ανακοίνωσαν 70 νεκρούς, αλλά η αφαίρεση του συνολικού αριθμού των θανάτων την ημέρα της ανακοίνωσης από εκείνον της προηγούμενης, έδινε διαφορά 79 και όχι 70 θανάτους.

Το χειρότερο είναι πως "πειράζουν" τα στοιχεία προηγούμενων επιδημιολογικών εκθέσεων, δικαιολογώντας τις διαφορές "ως ενσωμάτωση θανάτων που καταγράφηκε με καθυστέρηση". Θα περιμέναμε να εκδίδουν νέα έκθεση, με την επισήμανση πως έχουν γίνει διορθώσεις στα στοιχεία.

Δεν χωράει αμφισβήτηση πως οι θάνατοι ασθενών με CoViD στη χώρα μας είναι πολλοί και ότι κανένας δεν έχει δώσει μία πειστική ερμηνεία. Πιθανή εξήγηση ενδέχεται να δίνει η σημερινή καταγγελία του καθηγητή Θεόδωρου Βασιλακόπουλου...

Από την πλευρά της, η διοίκηση του ΕΟΔΥ διευκρίνισε σήμερα τα εξής:

"Σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζονται στην επιδημιολογική έκθεση και στα οποία αποδίδονται ερμηνείες για ‘αριθμητικές διαφορές’, τόσο στα κρούσματα, όσο και στους θανάτους, διευκρινίζονται τα εξής:

Το σύνολο των κρουσμάτων CoViD-19, ανεξάρτητα από τον ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων που ανακοινώνεται από τον ΕΟΔΥ, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, καθώς και την ενσωμάτωση κρουσμάτων, που μπορεί να δηλωθούν με καθυστέρηση στο εθνικό μητρώο ασθενών με CoViD-19 (σημείωση: η ανακοίνωση των κρουσμάτων που δηλώθηκαν με καθυστέρηση στο μητρώο, γίνεται αθροιστικά κάθε Τρίτη). Επίσης, ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων επικαιροποιείται συνεχώς, ανεξάρτητα από τον αριθμό νέων κρουσμάτων, λόγω των νέων στοιχείων που προκύπτουν από τη διαδικασία διερεύνησης κρουσμάτων (π.χ. οι αποχαρακτηρισμοί).

Ανάλογα, ισχύει και όταν υπάρχουν καθυστερημένες δηλώσεις θανάτων στο Εθνικό Μητρώο CoViD-19.

Κατά συνέπεια, σε ό,τι αφορά στο σύνολο των κρουσμάτων, τα όσα προαναφέρθηκαν εκφράζονται με τις 2 επεξηγηματικές υποσημειώσεις (1, 2), που αναγράφονται στο κάτω μέρος της πρώτης σελίδας της έκθεσης. Σχετικά με τον αριθμό των θανάτων, η αντίστοιχη υποσημείωση 3, αναγράφεται στο κάτω μέρος της δεύτερης σελίδας της έκθεσης.

Συμπερασματικά, τυχόν διαφορές αφορούν επικαιροποιημένα στοιχεία και όχι διαφορετικές εκτιμήσεις".   

Επιτροπή εμβολιασμών

Η έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων προκαλεί τριβές και μεταξύ των επιστημόνων. Αποκαλυπτική είναι η ανοικτή διαφωνία μεταξύ της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και του καθηγητή και μέλους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος ανάρτησε χθες στο facebook οδηγίες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Ακολούθησε σήμερα μία αυστηρή ανακοίνωση της Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία "φωτογραφίζει" τον κ. Μαγιορκίνη και χαρακτηρίζει "προσωπικές" τις απόψεις του:

"Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με αφορμή την ανακοίνωση επιστημονικών προσωπικών απόψεων ιατρών σχετικά με το χρόνο που πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ του εμβολιασμού για τη νόσο COVID-19 και του εμβολιασμού για την εποχική γρίπη,  υπενθυμίζει τις οδηγίες της με αριθ. Γ.Π.οικ.59204/27-9-2021 εγκυκλίου με θέμα 'Οδηγίες για την εποχική γρίπη 2021-22 - Αντιγριπικός εμβολιασμός', σύμφωνα με τις οποίες:

'Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού - αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία - όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού'.

Οι οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επικαιροποιούνται και εναρμονίζονται με τις διεθνείς συστάσεις. Η διατύπωση διαφορετικών απόψεων χωρίς ενδελεχή επιστημονική τεκμηρίωση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι σε επιστημονικά fora, ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή φάση της εφαρμογής του Εμβολιαστικού Προγράμματος για τον κορoνοϊό και τη γρίπη, δημιουργεί σύγχυση στο κοινό και επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξή του.

Η  υλοποίηση ενός προγράμματος Δημόσιας Υγείας, όπως αυτό του εμβολιασμού, πολύ περισσότερο σε περίοδο πανδημίας, απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση, τεκμηρίωση και υπευθυνότητα".

Τρίτη δόση

Αλγεινή εντύπωση προκαλούν οι προσωπικές τοποθετήσεις επιστημόνων σχετικά με την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της CoViD.

Το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε πως έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση παρατηρείται μεν μείωση των αντισωμάτων, αλλά οι εμβολιασμένοι προστατεύονται από τη σοβαρή νόσηση.

Το επόμενο πρωί, ακολούθησαν τοποθετήσεις επιστημόνων, για πρώιμη χορήγηση της τρίτης δόσης, ακόμη και στους 4 μήνες... 

Χρειάστηκε η παρέμβαση του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, προκειμένου να ξεκαθαριστεί πως η τρίτη δόση θα γίνεται έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού...

Τα φαινόμενα αυτά μαρτυρούν πως κάτι δεν πάει καλά και πως η κόπωση από τη συνεχιζόμενη πανδημία οδηγεί σε λανθασμένες εκτιμήσεις, κατά συρροή...

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η καρδιακή νόσος που συνδέεται με τον δερματικό ερυθηματώδη λύκο [μελέτη]
Έγκριση στον συνδυασμό nivolumab με ipilimumab για τον ανεγχείρητο ή μεταστατικό ορθοκολικό καρκίνο
Allianz: Στο 7% η μέση αύξηση στα μακροχρόνια συμβόλαια υγείας