Η στυτική δυσλειτουργία, είναι ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν περίπου 300.000 Έλληνες. Ωστόσο, ελάχιστοι είναι αυτοί που επισκέπτονται τον ιατρό τους για να εξεταστούν. Αποτελεί θέμα ταμπού για έναν άνδρα, ενώ όλοι συμφωνούν πως αποτελεί βασικότατο παράγοντα για μια καλή ποιότητα ζωής.
«O σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές, όπως αγγειοπάθεια που ευθύνεται για την ελλιπή αιμάτωση του πέους (η επαρκής αιμάτωση του πέους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθεί η στύση) και νευροπάθεια, δηλαδή διαταραχή των νευρικών λειτουργιών που είναι απαραίτητες για τη στύση», εξηγεί ο δρ Στυλιανός Κοντός, Χειρουργός Ουρολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής, μέλος Βασιλικού Κολλεγίου χειρ. Ουρολόγων Ηνωμένου Βασιλείου.
Επιπλέον, η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων που μπορεί να λαμβάνει ένας διαβητικός ασθενής στο πλαίσιο της θεραπείας του, είναι πιθανό να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία και άλλες παθήσεις που συχνά συνυπάρχουν με το διαβήτη, όπως η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος κλπ.
Η ανάπτυξη αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες του πέους, που μπορεί να αντανακλά μια γενικευμένη αγγειακή διαταραχή, είναι αποτέλεσμα της ανεπάρκειας του αρτηριακού του δικτύου.
Για παράδειγμα, η αθηροσκλήρωση, η οποία φράζει τα αιμοφόρα αγγεία, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην αιμάτωση των γεννητικών οργάνων.
Ένας άνδρας που υποψιάζεται ότι «κάτι δεν πάει καλά», θα πρέπει να παρατηρήσει βασικά στοιχεία όπως η απουσία φυσιολογικών πρωινών ή/και νυχτερινών στύσεων, η ξαφνική έναρξη του προβλήματος και η συσχέτισή του με κάποιο στρεσογόνο γεγονός της προσωπικής του ζωής καθώς και η απουσία φυσιολογικών στύσεων μετά από σεξουαλικό ερεθισμό.
«Πλέον, υπάρχει μια νέα σύγχρονη θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία αγγειακής αιτιολογίας, χωρίς τη χρήση φαρμάκων και χωρίς την ύπαρξη παρενεργειών.
Έχουμε τη δυνατότητα, για πρώτη φορά, να θεραπεύσουμε τη στυτική διαταραχή με τη χρήση κρουστικών κυμάτωνχαμηλής έντασης, τα οποία προκαλούν αγγειογένεση (δημιουργία νέων αγγείων στο πέος), με αποτέλεσμα την αύξηση της αιματικής ροής και την αποκατάσταση της στυτικής λειτουργίας σε πιο μόνιμη βάση», αναφέρει ο δρ Κοντός.
Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει το τεράστιο πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται αναισθησία, αφού είναι εντελώς ανώδυνη και μέχρι σήμερα δεν έχουν καταγραφεί παρενέργειες.
«Η χρόνια στυτική δυσλειτουργία, ιδιαίτερα όταν αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα στεφανιαίας νόσου ή συνοδό σύμπτωμα σακχαρώδους διαβήτη, δεν είναι ένα πρόβλημα που αρκεί να το αμελήσουμε και να ζούμε με αυτό. Οφείλουμε στον εαυτό μας να το αντιμετωπίσουμε έγκαιρα για να δοθεί η ευκαιρία να τροποποιηθούν οι παράγοντες κινδύνου και να αναστραφεί έτσι η εξέλιξη μιας γενικευμένης αγγειοπάθειας», καταλήγει ο ιατρός.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
10+1 αλήθειες για την ολική Αρθροπλαστική γόνατος
Δύσκολο το πρώτο τρίμηνο
Ποια φάρμακα γίνονται μη συνταγογραφούμενα - Κατηγορίες, δραστικές ουσίες, κόστος