Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά η εφαρμογή τους ελέγχεται από ανθρώπους που δεν έχουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά της CoViD.

Αυτό ήταν το πνεύμα των σημερινών δηλώσεων του καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκου Τζανάκη στον ΑΝΤ1.

"Οι ελεγκτές Δημόσιας Υγείας είναι από 30% έως 35% ανεμβολίαστοι. Βάλαμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα, ενώ αστυνομικοί είναι ανεμβολίαστοι σε μεγάλο ποσοστό, από 30% έως 35%", τόνισε ο καθηγητής.

Όπως είπε, το καθεστώς αυτό δίνει μία εικόνα στον κόσμο, η οποία δεν είναι συμβατή με εκείνο που πρέπει να γίνεται.

Υπογράμμισε πως όλα αυτά πρέπει να συνάδουν με το γενικότερο πνεύμα της αντιμετώπισης. "Όταν μειώνουμε την κινητικότητα σε ανεμβολίαστους και την επιτρέπουμε σε εργαζόμενους ανεμβολίαστους - όποιου κλάδου - αυτό δεν συνάδει με τη Δημόσια Υγεία. Αυτοί οι άνθρωποι διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά".

Αυτό το μέτρο - εξήγησε - αποσκοπεί στο να προστατεύσει τους ανεμβολίαστους από το να νοσήσουν και λιγότερο από το συμβάλουν στη διασπορά.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα - είπε - είναι στη σωστή κατεύθυνση. Θα υπάρξει μείωση κυκλοφοριακού φόρτου στα μεγάλα αστικά κέντρα από το σπαστό ωράριο, αλλά αλληλεπιδρούν και άλλοι παράγοντες για την επιτυχία τους. "Αν δεν αποδώσουν, θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα", τόνισε.

Ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, λέγοντας πως η Μακεδονία έχει πενταπλάσια θνητότητα από CoViD από τα νησιά του Νότιου Αιγαίου και την Κρήτη. "Αν είχαμε πάει όπως οι δύο αυτές περιοχές, θα ήμασταν σε επίπεδα Δανίας", σημείωσε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, στους εμβολιασμένους η θνητότητα από CoViD είναι κάτω από 10% και κάτω από 15% η διασωλήνωση, ενώ όλοι τους είναι άνω των 65 ετών.

Δημ.Κ.

Πηγές:
ANT1

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σχολικός εκφοβισμός: Πώς αντιμετωπίζεται από τους γονείς των θυμάτων [ελληνική μελέτη]
17 Σεπτεμβρίου Πανελλήνια Ημέρα Επισκεπτών Υγείας
Πώς προκαλείται η πιτυρίδα - Λύση σε έξι εβδομάδες