Πληροφορίες για τον τρόπο μετάδοσης και τον κίνδυνο νόσησης, εξαιτίας της έκθεσης στην παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού, παρέχουν οι επιστήμονες του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (CDC).

Ακολουθούν επτά σημεία, στα οποία επικεντρώνονται, προκειμένου να ενημερωθούν καλύτερα οι πολίτες:

  • Η παραλλαγή Όμικρον πιθανότατα θα εξαπλωθεί πιο εύκολα από το αρχικό στέλεχος του ιού, ενώ παραμένει άγνωστο το πόσο πιο γρήγορα μεταδίδεται σε σύγκριση με τη Δέλτα. Οι υπεύθυνοι του Οργανισμού εκτιμούν πως οποιοσδήποτε με λοίμωξη Όμικρον μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλους, ακόμη και εάν είναι εμβολιασμένοι ή ασυμπτωματικοί.
  • Για το εάν προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση, απαιτούνται περισσότερα δεδομένα, ειδικά για να προσδιοριστεί το τι ισχύει με τις επαναμολύνσεις και τις πρωτογενείς λοιμώξεις σε άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα.
  • Τα υπάρχοντα εμβόλια αναμένεται να προστατεύσουν από τη σοβαρή CoViD, τη νοσηλεία και τους θανάτους, έπειτα από μόλυνση με Όμικρον. Είναι πιθανό να υπάρξουν πρωτογενείς λοιμώξεις σε πλήρως εμβολιασμένους. Με την παραλλαγή Δέλτα, τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρής νόσησης, νοσηλείας και θανάτου. Η παρουσία της Όμικρον αναδεικνύει την ανάγκη πλήρους εμβολιασμού και αναμνηστικής δόσης.
  • Οι επιστήμονες εξετάζουν το εάν οι υπάρχουσες θεραπείες κατά της CoViD εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικές και πόσο. Με βάση την τροποποιημένη γενετική σύνθεση της Όμικρον, ορισμένες θεραπείες είναι πιθαντό να παραμείνουν αποτελεσματικές και άλλες λιγότερο. 
  • Βασικά "εργαλεία" για την αντιμετώπιση της νέας παραλλαγής παραμένουν τα εμβόλια. Επιβραδύνουν τη μετάδοση και μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης νέων παραλλαγών του ιού. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρής νόσησης, νοσηλείας και θανάτου. Οι επιστήμονες διερευνούν το πόσο υψηλή είναι η προστασία των πλήρως εμβολιασμένων. Το CDC συνιστά τον πλήρη εμβολιασμό κατά της CoViD σε άτομα άνω των 5 ετών και τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης στις ηλικίες άνω των 18 ετών.
  • Η μάσκα προσφέρει προστασία από όλες τις παραλλαγές του ιού και οι ειδικοί του CDC συνιστούν τη χρήση της σε δημόσιους χώρους σε περιοχές με υψηλή διασπορά, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού. 
  • Τα τεστ αποτελούν τον μοναδικό τρόπο, προκειμένου να γνωρίζει κάποιος εάν έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Είναι διαθέσιμα δύο τύπων τεστ: τα μοριακά τεστ (PCR) και τα αντιγονικά τεστ (rapid) και μπορούν να δείξουν εάν έχετε μία λοίμωξη σε εξέλιξη. Οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (self tests) μπορούν να γίνουν οπουδήποτε, παρέχοντας γρήγορα αποτελέσματα. Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος, μείνετε στο σπίτι ή απομονωθείτε για 10 μέρες, φορέστε μάσκα εάν έρχεστε σε επαφή με άλλους και καλέστε γιατρό.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα σωματικά οφέλη που μπορεί να έχει ο διαλογισμός
Επίσκεψη Βιλδιρίδη σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Οι τροφές που καταστρέφουν την υγεία του εντέρου