Για θεαματική αύξηση κρουσμάτων κάνει λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης. Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αλλάξουν άρδην το επιδημιολογικό τοπίο. 

"Θέλω να βγω ψεύτης αλλά μετά την Πρωτοχρονιά αναμένω εξελίξεις, καθώς τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον δεν θα μείνουν στα 26 αφού δεν γίνεται γονιδιωματική ανάλυση σε ένα-ένα τα θετικά δείγματα, που σημαίνει ως και εξαπλάσια κρούσματα από αυτά που γνωρίζουμε", ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.

"Μην ξεχνάτε ότι η μετάλλαξη Όμικρον μεταφέρθηκε με εμβολιασμένους. Έχει σημασία να μην συμβεί υπερμεταδοτικό γεγονός όπως το πάρτι στη Νορβηγία όπου 60 μολύνθηκαν από έναν", είπε ο καθηγητής.

 "Είχα πει από τις 20 Νοεμβρίου ότι το κύμα κορυφώνεται στις αρχές Δεκεμβρίου και η επόμενη πρόβλεψη ήταν για 4.000 κρούσματα. Παρά ταύτα το δικό μας μοντέλο συνεχίζει να δίνει μικρή αποκλιμάκωση και για τις επόμενες δύο εβδομάδες και σχετική αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ.

Η περασμένη εβδομάδα ήταν η εβδομάδα κορύφωσης θανάτων και ακολουθεί μικρή αποκλιμάκωση. Μετά τα Χριστούγεννα δεν θα δούμε ενενηντάρια στους θανάτους, είπε ο Νίκος Τζανάκης, όμως στη συνέχεια πρόσθεσε:"Ίσως να ξεπεράσουμε τα 20.000 κρούσματα την ημέρα στην κορύφωση της ‘Ομικρον". 

Ο κ. Τζανάκης υποστήριξε ότι "η παράταση του ανοίγματος Σχολών και σχολείων κατά μια εβδομάδα δεν θα ήταν άσκοπη" και πρόσθεσε ότι "το αν με την "Όμικρον" περιορίζονται κατά 30% στο 1/3 οι βαριές νοσήσεις, αυτό εκμηδενίζεται από την τριπλάσια μεταδοτικότητα".

Πηγές:
Euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα σωματικά οφέλη που μπορεί να έχει ο διαλογισμός
Επίσκεψη Βιλδιρίδη σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Οι τροφές που καταστρέφουν την υγεία του εντέρου