Οι καρχαρίες ενδεχομένως μπορεί να προσφέρουν στην ανθρωπότητα ελπίδα όσον αφορά τη θωράκιση από μελλοντικές επιδημίες κορωνοιών, αναφέρει νέα έρευνα.

Αυτό οφείλεται στο ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα έχει μοναδικές πρωτεΐνες σαν αντισώματα, που ονομάζονται VNAR, οι οποίες μπορούν να εμποδίσουν τον ιο SARS-COV-2 που προκαλεί την COVID-19 και τις παραλλαγές, από το να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα.

Τα ευρήματα έως τώρα έχουν φανεί μόνο στο εργαστήριο και αγωγές με VNAR δεν έχουν ακόμα δοκιμαστεί στους ανθρώπους.

Τα VNAR του καρχαρία είναι σε μέγεθος το ένα δέκατο των αντισωμάτων του ανθρώπου και μπορούν να πρσοκολλώνται σε λοιμογόνες πρωτεΐνες με μοναδικό τρόπο, που ενισχύει την ικανότητά τους να καταπολεμούν τη φλεγμονή.

Ο Aaron LeBeau, του University of Wisconsin–Madison, δήλωσε ότι αυτές οι μικρές πρωτεΐνες μπορούν να  μπουν σε μέρη που τα ανθρώπινα αντισώματα δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση.

Μπορούν να δημιουργούν πολύ μοναδικές γεωμετρίες, εξήγησε. Αυτό τους επιτρέπει να αναγνωρίζουν δομές σε πρωτεΐνες που δεν μπορούν τα ανθρώπινα αντισώματα.

Οι ερευνητές δοκίμασαν VNAR καρχαρία έναντι του SARS-CoV-2 και εκδοχής του ιού που δεν μπορεί να πολλαπλασιάζεται στα κύτταρα.

Από μια δεξαμενή δισεκατομμυρίων, οι ερευνητές εντόπισαν 3 υποψήφια VNAR που σταματούν τον ιο από το να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα.

Αυτά τα 3 VNAR από καρχαρία ήταν επίσης αποτελεσματικά έναντι του SARS-CoV-1, που προκάλεσε την πρώτη επιδημία  SARS το 2003, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο  Nature Communications.

Ο LeBeau δήλωσε, ότι καθώς υπάρχουν κορωνοιοί έτοιμοι να αναδυθούν στους ανθρώπους, αυτό που κάνουν οι ερευνητές είναι να προετοιμάσουν ένα οπλοστάσιο για τις μελλοντικές εξάρσεις SARS- ένα είδος ασφάλειας για το μέλλον.

Η Caroline Barelle, CEO της Elasmogen, δήλωσε ότι συναρπαστικό είναι ότι αυτά τα νέα πιθανά φαρμακευτικά μόρια έναντι του SARS-CoV-2, διαφέρουν στο μηχανισμό δράσης τους έναντι των άλλων αντισωμάτων που στοχεύουν αυτόν τον ιό.

Πιθανές μελλοντικές αγωγές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ένα κοκτέιλ πολλών VNAR καρχαρία ώστε να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητά τους έναντι διαφορετικών και μεταλλαγμένων ιών.

Ωστόσο έρευνες σε ζώα δεν παράγουν πάντα τα ίδια αποτελέσματα σε ανθρώπους.

Πηγές:
 Nature Communications.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα σωματικά οφέλη που μπορεί να έχει ο διαλογισμός
Επίσκεψη Βιλδιρίδη σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Οι τροφές που καταστρέφουν την υγεία του εντέρου