Ισχυρή αύξηση πάνω από 30% στα νέα κρούσματα και στη θετικότητα των τεστ, δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας.

Από τις 20 έως τις 26 Δεκεμβρίου, ο αριθμός των νέων λοιμώξεων είναι σταθερά αυξανόμενος σε σύγκριση με την εβδομάδα 13 έως 19 του μήνα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Στον αντίποδα, παραρηρείται μείωση στους υπόλοιπους "σκληρούς" δείκτες της πανδημίας. Ενθαρρυντική είναι η υποχώρηση κατά 16,3% του μέσου ημερήσιου αριθμού θανάτων ασθενών με CoViD, κατά 9,27% των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και κατά 6,25% του μέσου ημερήσιου αριθμού διασωληνωμένων.

Η έκρηξη στον αριθμό των κρουσμάτων, ωστόσο, δημιουργεί προϋποθέσεις αύξησης των διασωληνωμένων και των θανάτων τις επόμενες εβδομάδες. Το ίδιο είχε συμβεί λίγες εβδομάδες με την εκτόξευση των κρουσμάτων, τον Νοέμβριο.

Η πορεία της επιδημίας αναμένεται να αναλυθεί σήμερα από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα υποβάλει τις προτάσεις της στο υπουργείο Υγείας. Θα εξεταστούν μέτρα, ενόψει και της Πρωτοχρονιάς, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Το iatronet.gr παρουσιάζει - στον ακόλουθο πίνακα - μία συνοπτική εικόνα της τάσης που έχει καταγραφεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. 

 ΔΕΙΚΤΗΣ 13 - 19 Δεκεμβρίου 20 - 26 Δεκεμβρίου Διαφορά 
Κρούσματα ανά ημέρα (Μ.Ο.)*  4.456 5.828   +30,8%
Θάνατοι ανά ημέρα (Μ.Ο.)*  92 77  -16,3% 
Εισαγωγές (Μ.Ο.)* 345 313  -9,27%
Διασωληνωμένοι (Μ.Ο.)*  688 645   -6,25%
Τεστ ανά ημέρα (Μ.Ο.)*  332.797  326.225  -1,97%
Θετικότητα τεστ  1,33% 1,78%  +33,84% 

* Μέσος όρος.

Ενεργά κρούσματα

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας ανέρχονταν σε 37.000 στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Το ίδιο διάστημα, καταγραφόταν μία μείωση της διάμεσης ηλικίας των κρουσμάτων στα 33 έτη, κυρίως λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στους νεαρούς ενήλικες, ηλικίας 18 έως 34 ετών.

Στα νοσοκομεία της Επικράτειας νοσηλεύονται περίπου 3.000 ασθενείς με CoViD, εκ των οποίων οι τρεις στους τέσσερις είναι ηλικίας άνω των 55 ετών.

Για επικείμενη αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, λόγω της παραλλαγής Όμικρον, έκανε λόγο ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. Επικαλούμενος τη διεθνή εμπειρία, σχολίασε πως τα επιδημιολογικά μοντέλα δεν δείχνουν αύξηση νοσηλειών εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον. Όπως ανέφερε, "αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει χώρα που πιέζεται από τον Όμικρον στα νοσοκομεία. Και εμείς είμαστε αρκετά πίσω σε σχέση με τις άλλες χώρες, όσον αφορά την αύξηση".

Αυτό, ωστόσο, δεν δικαιολογεί εφησυχασμό. Οι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί - είπε - πως δεν θα πρέπει να νομίζουν ότι θα κολλήσουν Όμικρον και θα το περάσουν στο πόδι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα σωματικά οφέλη που μπορεί να έχει ο διαλογισμός
Επίσκεψη Βιλδιρίδη σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Οι τροφές που καταστρέφουν την υγεία του εντέρου