Έντονη επιβάρυνση, στα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία, προκαλεί η Όμικρον. Το προσωπικό γίνεται ολοένα και λιγότερο, με αποτέλεσμα να καθίσταται άθλος η διαχείριση των αυξημένων περιστατικών που προκαλεί η νέα παραλλαγή.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), 2.700 υγειονομικοί είναι σε καραντίνα, επειδή βγήκαν θετικοί σε τεστ ή ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Αίσθηση προκαλεί η καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, πως εκατοντάδες υγειονομικοί με ενεργή νόσο εργάζονται κανονικά και ότι - αν γίνουν προληπτικά τεστ - ο αρθμός των θετικών θα εκτιναχθεί.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν υπερδιπλασιαστεί, αλλά οι εργαζόμενοι είναι κατά 10.000 λιγότεροι από πέρυσι, λόγω των αναστολών εργασίας, τις νοσήσεις και τις συνταξιοδοτήσεις.
"Δεν είμαστε μηχανές να δουλεύουμε ακατάπαυστα", τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνοντας πως ο κλάδος μετράει 30 νεκρούς από την CoViD, ενώ δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ.
"Συνάδελφοι που νοσούν ή είναι στενή επαφή με κρούσματα εως ότου διαγνωσθούν αναγκάζονται να ζητάνε ρεπό ή άδεια για να μην πάνε στη δουλειά και διασπείρουν τον ιό", αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.
Φέρνει ως παράδειγμα εργαζόμενη στο Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας, η οποία νοσούσε με έντονα συμπτώματα, έκανε τρία rapid test, τα οποία βγήκαν αρνητικά σε τρεις διαφορετικές ημέρες.
Δεν τήν υπέβαλαν σε μοριακό τεστ, παρά την επιμονή της. Θα έπρεπε να πάει σε ιδιωτικό να πληρώσει. Τελικά, τής έγινε μοριακός έλεγχος, 7 ημέρες μετά, ο οποίος βγήκε θετικός!
Παρατίθεται η επιστολή της εργαζόμενης, στην οποία περιγράφεται η περιπέτειά της.
Εργαζόμενοι σε καραντίνα
Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, οι εργαζόμενοι που είναι σε καραντίνα, είναι - ανά νοσοκομείο - τα εξής:
- "Ευαγγελισμός": 68 (2,1% του συνόλου).
- "Γ. Γεννηματάς" της Αθήνας: 48 (2,2%).
- "Σωτηρία": 30 (1,4%).
- "Αγία Σοφία": 50 (2,9%).
- ΚΑΤ: 61 (3,3%).
- Παίδων Πεντέλης: 22 (4,6%).
- Ογκολογικό "Άγιοι Ανάργυροι": 34 (4,3%).
- "Άγιος Σάββας": 40 (3,5%).
Αναφερόμενος στα ογκολογικά νοσοκομεία, ο κ. Γιαννάκος σημειώνει πως ο κίνδυνος ενδονοσοκομειακής διασποράς είναι μεγαλύτερος γαι τους ασθενείς.
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Έγκριση κυκλοφορίας για 8 νέα φάρμακα - Ποιες παθήσεις αφορούν
Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης στην Ογκολογία
Πώς να χρησιμοποιούμε σωστά το οδοντικό νήμα