Τις περισσότερες φορές, είναι εύκολο να καταλάβετε ποιος είναι ο ναρκισσιστής σε μία παρέα. Είναι αυτός που προσπαθεί να λάμψει ανάμεσα στο πλήθος, μοιράζεται δυνατά μυθικές ιστορίες που μεταδίδουν έναν αέρα σπουδαιότητας, με σκοπό να αισθανθεί ότι κάποιος τον θαυμάζει. Θέλει να φανεί σημαντικός και απόμακρος, γι’ αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να φερθεί συμπονετικά.
Υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν και άλλοι ναρκισσιστές σε μία παρέα τους οποίους δεν μπορείτε να εντοπίσετε εξαρχής; Ναι.
Τι είναι ο ναρκισσισμός;
Η λέξη ναρκισσιστής είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται τακτικά σε κοινές συζητήσεις για να περιγράψει έναν εγωκεντρικό άνθρωπο. Ωστόσο, όσον αφορά την κλινική ψυχική υγεία, για να διαγνωστεί κάποιος με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια.
Χαρακτηριστικά
Γενικά, τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι εκείνα που ασχολούνται με τη δική τους επιτυχία και έχουν την αίσθηση ότι είναι τρομερά σημαντικά, κάτι που επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων και τις αλληλεπιδράσεις τους.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά:
- Μεγαλομανία
- Φαντασιώνονται ότι γίνονται διάσημοι ή αποκτούν εξουσία
- Γιγαντώνουν τις ικανότητες, τα ταλέντα και τα επιτεύγματά τους
- Λαχταρούν θαυμασμό και αναγνώριση
- Ασχολούνται υπερβολικά με το να είναι όμορφοι, αγαπητοί και πετυχημένοι
- Πιστεύουν ότι ο κόσμος τους χρωστά κάτι
- Εκμεταλλεύονται άλλους για να πάρουν αυτό που θέλουν (ανεξάρτητα από το πώς αυτό επηρεάζει τους άλλους)
- Έχουν έλλειψη ενσυναίσθησης
Τι είναι ο εσωστρεφής ναρκισσιστής;
Στον τομέα της ψυχολογίας, η ναρκισσιστική συμπεριφορά μπορεί να περιγραφεί ως εμφανής ή κεκαλυμμένη. Οι έντονες συμπεριφορές είναι εκείνες που μπορούν εύκολα να παρατηρηθούν από άλλους, όπως αυτές του παραδοσιακού ναρκισσιστή που περιγράφηκε προηγουμένως. Ωστόσο, οι κρυφές συμπεριφορές είναι εκείνες που είναι πιο λεπτές και λίγο λιγότερο προφανείς.
Ο εσωστρεφής ναρκισσιστής είναι αυτός που λατρεύει τον θαυμασμό και το να νιώθει σημαντικός, δεν έχει δείχνει επίσης ενσυναίσθηση απέναντι στους άλλους, αλλά μπορεί να ενεργήσει με διαφορετικό τρόπο από έναν εξωστρεφή ναρκισσιστή.
Όταν εξετάζουμε τη συμπεριφορά των ναρκισσιστών, μπορεί να είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς κάποιος θα μπορούσε να είναι ναρκισσιστής και χαμηλών τόνων. Ένας εσωστρεφής ναρκισσιστής μπορεί να είναι διακριτικός, αλλά οι τελικοί στόχοι του είναι οι ίδιοι.
Εξωστρεφής Vs Εσωστρεφούς ναρκισσιστή
Ο εξωστρεφής ναρκισσιστής αναγνωρίζεται εύκολα επειδή τείνει να είναι δυνατός, αλαζονικός, αδιαφορεί για τις ανάγκες των άλλων και διψά για φιλοφρονήσεις.
Ο ερευνητής και συγγραφέας Craig Malkin, PhD προτείνει ότι ο όρος "εσωστρεφής" μπορεί να είναι παραπλανητικός. Στο έργο του δηλώνει ότι ο όρος χρησιμοποιείται συχνά για να υποδηλώσει ότι ο κρυφός ναρκισσιστής είναι ύπουλος ή ότι η προσπάθειά του να φανεί σπουδαίος δεν τόσο έντονη όσο ενός εξωστρεφούς ναρκισσιστή. Στην πραγματικότητα, αναφέρει, τα χαρακτηριστικά του εξωστρεφούς ναρκισσιστή και του εσωστρεφούς ναρκισσιστή είναι τα ίδια.
Τόσο οι εσωστρεφείς όσο και οι εξωστρεφείς ναρκισσιστές νιώθουν και φέρονται σαν να είναι εξαιρετικά σημαντικοί και φαντασιώνονται την επιτυχία και το μεγαλείο.
Σημάδια που πρέπει να αναζητήσετε
Παθητική συμπεριφορά
Ο εσωστρεφής ναρκισσιστής σίγουρα θέλει να του δίνουν σημασία και διψά για θαυμασμό, αλλά δεν το εκφράζει ξεκάθαρα. Μπορεί να κάνει κακοπροαίρετες φιλοφρονήσεις ή να ελαχιστοποιήσει σκόπιμα τα επιτεύγματα ή τα ταλέντα του, έτσι ώστε οι γύρω του να του προσφέρουν την επιβεβαίωση που χρειάζεται.
Κατηγορεί και δημιουργεί ενοχές
Ο εσωστρεφής ναρκισσιστής μπορεί να σας προσεγγίσει με πιο ήπιο τρόπο για να σας εξηγήσει γιατί κάτι είναι δικό σας λάθος και ο ίδιος δεν φταίει. Μπορεί ακόμη και να προσποιηθεί ότι είναι θύμα της συμπεριφοράς σας. Στο τέλος αυτών των αλληλεπιδράσεων, ο στόχος του ναρκισσιστή είναι να κάνει το άλλο άτομο να νιώσει λίγο και σίγουρα λιγότερο σημαντικό από εκείνον.
Δημιουργία σύγχυσης
Ένας άλλο τρόπος για να καταφέρει να μοχλεύσει έναν άλλο άνθρωπο, ο κρυφός ναρκισσιστής θα δημιουργήσει σύγχυση για να αποθεώσει τον εαυτό του και να διατηρήσει τη δυνατότητά του να επιβάλλεται. Εάν μπορεί να σας κάνει να αμφισβητήσετε τις αντιλήψεις σας, τότε με αυτό του δίνετε την ευκαιρία να σας χειραγωγήσει και να σας εκμεταλλευτεί περισσότερο.
Αναβλητικότητα και ανευθυνότητα
Αντί να σας δείξει με ειλικρίνεια ότι δεν είστε σημαντικός γι’ αυτόν, μπορεί να σας στήσει σε ένα ραντεβού, να περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή για να απαντήσει σε μηνύματα ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να εμφανίζεται πάντα αργά σε εκδηλώσεις που τον έχετε καλέσει ή να μην προγραμματίζει ποτέ συγκεκριμένο ραντεβού μαζί σας. Δεν λογαριάζει καθόλου τον χρόνο ή τα ενδιαφέροντά σας, αφήνοντάς σας να αισθάνεστε μικρός, ασήμαντος και ότι δεν αξίζετε.
Προσφέρει με δόλο
Γενικά, οι ναρκισσιστές δεν είναι πολύ δοτικοί από τη φύση τους. Τους φαίνεται πολύ δύσκολο να προσφέρουν την ενέργειά τους σε οτιδήποτε δεν τους εξυπηρετεί με κάποιο τρόπο. Ένας εσωστρεφής ναρκισσιστής μπορεί να παρουσιάσει τον εαυτό του με έναν τρόπο που να φαίνεται δοτικός, αλλά η αληθινή του πρόθεση είναι να πάρει κάτι σε αντάλλαγμα.
Ένα απλό, καθημερινό παράδειγμα θα μπορούσε να είναι το φιλοδώρημα στην καφετέρια. Ένας κρυφός ναρκισσιστής είναι πολύ πιο πιθανό να βάλει tip στο βάζο όταν ξέρει ότι ο barista κοιτάει, προκειμένου να τον δει και να λάβει την επιβεβαίωση που ήθελα. Γενικά, οι κρυφοί ναρκισσιστές προσπαθούν να πάρουν την επιβεβαίωση με έμμεσο τρόπο.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το παγκόσμιο ποσοστό διαβήτη έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια [μελέτη]
Νευροενδοκρινείς όγκοι: Το 50% των ασθενών λαμβάνουν εσφαλμένη διάγνωση
Προβιοτικό χορηγεί ανοσοθεραπεία για τη συρρίκνωση όγκων στο έντερο ποντικών