Νέα μικρή έρευνα, ανέδειξε τη μουσικοθεραπεία ως ελκυστική επιλογή όχι μόνο για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης αλλά και για την πεσμένη διάθεση.
Λίγες έρευνες έχουν γίνει σχετικά με την επίδραση της μουσικής στα συμπτώματα κατάθλιψης. Οι περισσότερες έρευνες εστίασαν σε άλλες εναλλακτικές αγωγές, όπως ύπνωση και διαλογισμό. Η ιδέα ότι η μουσική έχει ιαματική επίδραση δεν είναι καινούρια. Έχει τις ρίζες της σε αρχαίους πολιτισμούς, που πίστευαν ότι η μουσική μπορεί να θεραπεύσει το σώμα και την ψυχή.
Γιατί η μουσική είναι τόσο θεραπευτική; Επειδή διεγείρει την έκκριση νευροδιαβιβαστών όπως ντοπαμίνη, σεροτονίνη, ενδορφίνες και της ορμόνης οκυτοκίνη, ενώ μειώνει το επίπεδο ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη.
Αυτές οι ουσίες παίζουν ρόλο στην αρτηριακή πίεση καθώς και στον καρδιακό παλμό και αναπνευστικό ρυθμό.
Με βάση τα αποτελέσματα της νέας έρευνας, οι ερευνητές καταλήγουν ότι η ακρόαση μουσικής μπορεί να μειώσει σημαντικά τα σκορ κατάθλιψης και να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η μουσική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μη φαρμακευτική θεραπευτική επιλογή στην περίθαλψη των γυναικών που μπήκαν στην εμμηνόπαυση.
Η Dr. Stephanie Faubion, δήλωσε ότι αν και χρειάζονται νέες έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα σε μεγαλύτερους πληθυσμούς, υπάρχουν λίγα μειονεκτήματα στο να προστεθεί η μουσικοθεραπεία στο οπλοστάσιο του ελέγχου των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Menopause.
Πηγές:
Menopause.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε