Το βάρος μας είναι ένας καλός δείκτης της γενικότερης υγείας μας, αλλά δεν λέει όλη την ιστορία. Ένας υπέρβαρος άνθρωπος μπορεί κατά τ' άλλα να είναι πολύ υγιής, ενώ ένας αδύνατος άνθρωπος να έχει μια σειρά από προβλήματα υγείας που δεν φαίνονται.

Ας ρίξουμε μια ματιά λοιπόν σε μερικούς ακόμα αριθμούς που είναι πολύ σημαντικοί για την υγεία μας.

Δείκτης Μάζας Σώματος

Μας δίνει μια εικόνα του πόσο υγιείς είμαστε σε σχέση με το ύψος και το βάρος μας. Ο δείκτης αυτός είναι αρκετά γενικευτικός, όμως, και δεν πρέπει να στηριζόμαστε αποκλειστικά σε αυτόν. Αποτελεί μια επιπλέον πληροφορία που καλό είναι να γνωρίζουμε.

Η περίμετρος της μέσης

Εκπνεύστε και τυλίξτε μια μεζούρα γύρω από τη μέση σας. Η ιδανική περίμετρος διαφέρει ανάλογα με το ύψος. Σε έναν άνθρωπο με ύψος 1,70 μ., για παράδειγμα, οτιδήποτε πάνω από 100 εκατοστά σημαίνει ότι μάλλον υπάρχει επιπλέον λίπος στην περιοχή της κοιλιάς.

Η αρτηριακή πίεση

Θέλετε ιδανικά η συστολική σας πίεση (η μεγάλη) να είναι κάτω από 120, και η διαστολική (η μικρή) κάτω από 80. Πάνω από αυτά τα νούμερα, μιλάμε για υπέρταση, ακόμα και αν δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα συμπτώματα.

Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Σε έναν υγιή άνθρωπο, ιδανικά οι τιμές πρέπει να είναι κάτω από 100 mg/dL πριν το φαγητό, και λιγότερο από 140 mg/dL δύο ώρες μετά το φαγητό. Τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα οδηγούν μακροπρόθεσμα σε διαβήτη, καρδιοπάθεια αλλά και προβλήματα με τα νεφρά.

Η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια

Σε έναν υγιή άνθρωπο, οι τιμές ιδανικά είναι ως εξής: 60 mg/dL ή περισσότερο για την "καλή" HDL χοληστερόλη, και χαμηλότερα από 150 mg/dL για "κακή" LDL χοληστερόλη και τριγλυκερίδια.

Το πόση ώρα ασκούμαστε

Πρέπει να κάνουμε τουλάχιστον 30 λεπτά γυμναστικής, 5 φορές την εβδομάδα. Αυτή η γυμναστική είναι καλό να περιέχει ποικιλία, και να είναι αερόβια και με βάρη, για να ενισχύεται από κάθε πλευρά ο οργανισμός μας.

Το πόση ώρα καθόμαστε

Η καθιστική ζωή έχει πολύ άσχημες επιπτώσεις στον οργανισμό, και καλό θα ήταν να φροντίζετε κάθε 40 λεπτά με 1 ώρα να σηκώνεστε για να περπατάτε λίγο, ή να κάνετε μερικές διατάσεις.

Το πόσα βήματα κάνουμε

Δεν είναι ανάγκη να κάνουμε κάθε μέρα 10.000 βήματα, όπως δηλώνουν πολλοί. Οποιοσδήποτε αριθμός ανάμεσα στο 5.000 και το 15.000 είναι μια χαρά, και ας μην ξεχνάμε ότι η γυμναστική που κάνουμε δρα συγκεντρωτικά. Μπορεί μια μέρα να περπατήσετε λιγότερο, και την επόμενη να κάνετε πιο πολλά βήματα. Κατεβάστε μια εφαρμογή στο κινητό σας για να σας βοηθήσει να μετράτε τα βήματά σας.

Το πόσες ώρες κοιμόμαστε

Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται ανάμεσα σε 7 και 9 ώρες ύπνου κάθε νύχτα. Οτιδήποτε λιγότερο ή περισσότερο από αυτό έχει άμεσα αρνητικές επιπτώσεις στα επίπεδα ενέργειάς μας και, μακροπρόθεσμα, συνολικά στην κατάσταση της υγείας μας.

Το πόσο νερό πίνουμε

Αντίθετα από ό,τι λέει ο αστικός μύθος, τα 8 ποτήρια νερό δεν σημαίνουν τίποτα. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούμε να ενυδατωθούμε επαρκώς αν πίνουμε απλώς νερό κάθε φορά που διψάμε. Αν, όμως, είστε από τους ανθρώπους που ξεχνούν να πιουν νερό, τα 8 ποτήρια μπορεί να είναι ένα καλό - έστω συμβολικό - ξεκίνημα.

Φρούτα και λαχανικά την ημέρα

2-3 μερίδες λαχανικών και 1-2 μερίδες φρούτων χρειαζόμαστε κάθε μέρα για να προσλαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό μας. Η ποικιλία είναι κλειδί, καθώς κάθε φρούτο και λαχανικό έχει διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα να προσφέρει.

Αλκοόλ

2 ποτήρια για τους άνδρες και 1 για τις γυναίκες ορίζουν οι ειδικοί. Που - δική μας άποψη - και αυτό δεν χρειάζεται καθημερινά.

Τσιγάρο

Μηδέν, δυστυχώς. Δεν υπάρχει κανένα όφελος από αυτή την σούπερ εθιστική συνήθεια, δυστυχώς. Το κάπνισμα σκοτώνει κάθε χρόνο περισσότερους ανθρώπους από ό,τι η κατάχρηση ναρκωτικών, το αλκοόλ και τα τροχαία ατυχήματα... μαζί. Και όχι μόνο λόγω καρκίνου του πνεύμονα. Για την ακρίβεια, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους καπνιστές είναι η καρδιοπάθεια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας