Οι διατροφικές συνήθειες των εφήβων δεν είναι και οι πιο ισορροπημένες. Λίγοι είναι οι έφηβοι που μάλλον προτιμούν τα λαχανικά σε σχέση με το junk food. Οι περισσότεροι άνθρωποι μάλλον ανακαλύπτουν την υγιεινή διατροφή σε μεγαλύτερη ηλικία, αλλά θα ήταν πολύ ωραίο αν μπορούσαμε να μάθουμε στο παιδί μας από μικρή ηλικία να τρέφεται σωστά, αλλά και να εκτιμά την υγιεινή διατροφή - όχι μόνο για τη χρησιμότητά της, αλλά και για τη νοστιμιά της.

Παρακάτω έχουμε μια λίστα με τις τροφές που χρειάζονται οι έφηβοι για τη σωστή τους ανάπτυξη, αλλά και μερικές ιδέες για να... πείσετε έναν επαναστάτη χωρίς αιτία να φάει τα λαχανικά του (και να του αρέσουν).

Δημητριακά ολικής άλεσης

Η βρώμη και η κινόα είναι ιδιαίτερα θρεπτικές και εξασφαλίζουν την καλή υγεία του εντέρου μας, ενώ παράλληλα απελευθερώνουν πιο αργά την ενέργειά τους, χωρίς να προκαλούν απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου. Μερικοί τρόποι για να εισάγετε τη βρώμη στο πρωινό είναι να την συνδυάσετε με γιαούρτι ή φρούτα, και να φτιάξετε δημιουργικές σαλάτες με κινόα για το μεσημεριανό. Η κινόα μπορεί να μαγειρευτεί είτε γλυκιά, είτε αλμυρή, οπότε οι πιθανότητες είναι ατέλειωτες. Τα δημητριακά ολικής είναι εξαιρετικές πηγές σιδήρου, μαγνησίου, ψευδάργυρου αλλά και φυτικών ινών.

Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά

Εκτός από το ότι περιέχουν φυτικές ίνες και βιταμίνες A, B, C, E και K σε πολύ μεγάλη συγκέντρωση, τα πράσινα λαχανικά είναι πλούσια και σε αντιοξειδωτικά που έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Αν το παιδί σας δεν τα προτιμά μαγειρεμένα σε πιο παραδοσιακές συνταγές (π.χ. σπανακόρυζο), δοκιμάστε τα ωμά ή ψημένα. Το σπανάκι, ειδικά, αποτελεί ιδανικό συστατικό σε smoothies με φρούτα, καθώς παρέχει όλες τις βιταμίνες και τις ίνες του χωρίς να επηρεάζει τη γεύση.

Φρούτα

Τα φρούτα είναι συνήθως το πιο εύκολο υγιεινό φαγητό για να "γλιστρήσουμε" μέσα στην διατροφή ενός παιδιού: Η απάντηση στο "Φάε ένα φρούτο" συνήθως είναι "Καλά". Αλλά χρειάζεται ποικιλία στα φρούτα, καθώς όλα προσφέρουν διαφορετικές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Φροντίστε να έχετε φρούτα σε κοινή θέα στο σπίτι, για να είναι άμεση η πρόσβαση, αντί να έχετε ανθυγιεινά σνακ. Μικρό μυστικό: Ένας έφηβος δεν θέλει τόσο πολύ να φάει κάτι ανθυγιεινό, όσο κάτι που βρίσκεται όσο πιο κοντά του γίνεται.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Παρέχουν αρκετή πρωτεΐνη και καλά λιπαρά, αλλά όταν είναι ψημένοι και αλατισμένοι χάνουν πολλά από τα οφέλη τους. Μπορούν να είναι εξαιρετικό απογευματινό σνακ μαζί με τυρί ή ένα φρούτο ή να γίνουν προσθήκη σε μια σαλάτα, αλλά αξίζει να τους χρησιμοποιείτε και στην μαγειρική σας.

Λευκό κρέας

Το κόκκινο κρέας έχει οφέλη και δεν χρειάζεται να μην το καταναλώνετε, αλλά περιέχει περισσότερα λιπαρά. Το λευκό κρέας, από την άλλη, όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Ένας τέλειος τρόπος για να αφήσετε το παιδί σας να ανακαλύψει τις αγαπημένες του συνταγές είναι να μαγειρεύετε παρέα, όπως και να ζητάτε τη γνώμη του πάνω στο πρόγραμμα φαγητού της οικογένειας. Ίσως ένας λόγος που πολλά παιδιά και έφηβοι είναι δύστροποι με το φαγητό είναι που δεν συμμετέχουν στη διαδικασία. Πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να τρέφονται πιο σωστά όταν μαθαίνουν να φτιάχνουν μόνοι τους το φαγητό τους.

Αυγά

Τα αυγά είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης αλλά και χολίνης, μιας ουσίας που βοηθά στην εγκεφαλική ανάπτυξη. Τα αυγά μπορούν να μαγειρευτούν με πάρα πολλούς τρόπους και αποτελούν σταθερό κομμάτι σε πολλές προτάσεις για πρωινό. Τέλος, μην πιστεύετε στο μύθο σχετικά με τα αυγά και τη χοληστερόλη τους. Η διατροφική χοληστερόλη δεν κάνει κακό, και εφόσον δεν τηγανίζετε το αυγό με πολύ λάδι και δεν το μαγειρεύετε τόσο πολύ που να χάσει την πρωτεΐνη του από τη θερμότητα, το αυγό έχει μόνο οφέλη να προσφέρει στον οργανισμό.

Γαλακτοκομικά

Σε μικρές ποσότητες, τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά δεν κάνουν κακό. Πόσο μάλλον, προσφέρουν πρωτεΐνη, ασβέστιο, και πολλές μάρκες είναι εμπλουτισμένες με βιταμίνη D. Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά με χαμηλά ή 0% λιπαρά, καθώς είναι αρκετά πιο επεξεργασμένα.

Λιπαρά ψάρια

Το ψάρι είναι περίεργο θέμα για πολλά παιδιά, συνεπώς ίσως να χρειαστούν αρκετοί πειραματισμοί με το μαγείρεμα - και αρκετά ψάρια για να δοκιμάσετε - μέχρι το παιδί σας να καταλήξει κάπου. Αξίζει όμως την υπομονή, επειδή τα ψάρια αυτά είναι πλούσια στα σούπερ πολύτιμα λιπαρά ω3. Δοκιμάστε σολομό, σαρδέλα, τόνο και γαύρο.

Όσπρια

Τα όσπρια είναι η καλύτερη πηγή φυτικής πρωτεΐνης, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους. Αν το παιδί σας δεν συμπαθεί την παραδοσιακή φασολάδα (και τις υπόλοιπες σούπες με όσπρια), δοκιμάστε τα σαν σαλάτα ή στεγνά σαν συνοδευτικό με μπόλικο λεμόνι ή ξύδι. Φουρνιστά μπορούν να γίνουν πoλύ νόστιμα και ιδιαίτερα χορταστικά, και αν έχουν σάλτσα ντομάτας γίνονται ακόμα πιο υγιεινά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νοσοκομεία: Δευτέρα, 24ωρη απεργία για επίταξη ιδιωτών γιατρών και ψυχική υγεία
Σύκα: Γλυκιά γεύση και οφέλη στην υγεία
Βακτήριο του στόματος ''λιώνει'' ορισμένους καρκίνους [μελέτη]