Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) των δημόσιων νοσοκομείων και την αδυναμία τους να συμβάλουν καθοριστικά στην κάλυψη των κρουσμάτων CoViD, αναδεικνύουν 26 επιστημονικοί διευθυντές ΤΕΠ.

Σε επιστολή προς το υπουργείο Υγείας, η οποία επισυνάπτεται πιο κάτω, χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους "ανταλλακτικά" για ""μπάλωμα" κενών σε άλλα τμήματα, παρότι τα ΤΕΠ διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο:

"Για κάθε 100 ασθενείς που προσέρχονταν στο ΤΕΠ με νόσο COVID-19, 20 εισάγονταν σε κλινικές COVID-19 και λιγότεροι από 5 εισάγονταν τελικά στην ΜΕΘ", αναφέρουν, μεταξύ άλλων, για να σημειώσουν:

"Επομένως, το ΤΕΠ αποτέλεσε την πύλη εισόδου για όλους τους ασθενείς στο σύστημα αντιμετώπισης για την νόσο τους, ενώ για την μεγάλη πλειοψηφία αυτών (80%) ήταν το μόνο σημείο επαφής με το σύστημα Υγείας". 

Οι επιστημονικοί διευθυντές αφήνουν σοβαρές αιχμές για τη διάρθρωση και τις επιλογές των νοσοκομείων, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

"Οι ΜΕΘ, η κορυφή της πυραμίδας κάθε συστήματος Υγείας, θεωρήθηκαν οι ήρωες της πανδημίας βλέποντας μόνο την τελευταία γραμμή άμυνας του συστήματος.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, για κάθε 100 προσερχόμενους που αντιμετωπίζονταν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, στα πρώτα κύματα της πανδημίας εισαγωγή σε απλούς θαλάμους νοσηλείας χρειάζονταν οι 20 και νοσηλεία στις ΜΕΘ λιγότεροι από 5 από αυτούς. 

Το σύστημα Υγείας αποφάσισε να επενδύσει το μέγιστο των πόρων που διέθετε στην αντιμετώπιση κυρίως αυτών των 5 ασθενών. Όταν τα κρεβάτια των ΜΕΘ γέμιζαν οι ΜΕΘ δεν δέχονταν άλλους ασθενείς, προφανώς, και οι ασθενείς παρέμεναν στα απλά νοσηλευτικά τμήματα.

Όταν τα απλά νοσηλευτικά τμήματα γέμιζαν δεν δέχονταν άλλους ασθενείς, προφανώς, και οι ασθενείς παρέμεναν στα ΤΕΠ. Αλλά τα ΤΕΠ όσο γεμάτα και αν ήταν συνέχιζαν να δέχονται και άλλους ασθενείς".

Βαριά περιστατικά

Όπως αναφέρουν, από τον Μάρτιο του 2020, εκατοντάδες ασθενών προσέρχονταν στα ελληνικά ΤΕΠ, και οι γιατροί των Επειγόντων κλήθηκαν:

  • Να αντιμετωπίσουν τα βαρύτερα περιστατικά COVID-19 και να εξασφαλίσουν την έγκαιρη διάγνωση, την πρώιμη σταθεροποίηση και την εξασφάλιση ασφαλούς
    περιβάλλοντος για την φροντίδα τους.
  • Να διαχειριστούν εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς που διαγνώστηκαν με COVID-19 και έπρεπε να αντιμετωπιστούν σαν εξωτερικοί ασθενείς.
  • Να αναγνωρίζουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες όσους είχαν άλλα σοβαρά εμπύρετα προβλήματα υγείας άσχετα με COVID-19 (άλλες επικίνδυνες λοιμώξεις) και να επιτυγχάνουν την ασφαλή διαχείρισή τους, φροντίζοντας και για την ασφάλεια και προστασία του υπόλοιπου προσωπικού.
  • Να διαχειριστούν τους ασθενείς που συνέχισαν να προσέρχονται με προβλήματα μη σχετιζόμενα με τον COVID-19 (τραύματα).
  • Να διαχειριστούν την επιδεινούμενη και επιπλεγμένη μη-COVID-19 νοσηρότητα, λόγω συμφόρησης και μονοθεματικότητας του συστήματος υγείας και λόγω αποφυγής προσέλευσης στο σύστημα στα χρόνια της πανδημίας.

Σύμφωνα με τους διευθυντές, όταν τα κύματα της πανδημίας εντείνονταν, τα ιατρεία εξέτασης ύποπτων και θετικών COVID-19 ασθενών των ΤΕΠ συνέχιζαν να έχουν αυξανόμενες ροές που τις κάλυψαν οι γιατροί των ΤΕΠ μέσα από εξαντλητική υπερεργασία.

Όταν η επιδημιολογική επιτήρηση χρειαζόταν ιατρούς στις περισσότερες περιπτώσεις επιλέχθηκαν γιατροί των ΤΕΠ.

Όταν τα εμβολιαστικά κέντρα χρειάζονταν γιατρούς και πάλι μετακινήθηκαν ιατροί και από τα ΤΕΠ με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση ενός τμήματος που δεχόταν την μεγαλύτερη πίεση από όλα.

Υψηλή θνητότητα

Σχολιάζοντας την επιστολή, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου, τονίζει πως το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι έγκριτοι επιστήμονες διεθνούς κύρους θέτουν ανοιχτά το ερώτημα γιατί η θνητότητα από την επιδημία COVID19 είναι τόσο αδικαιολόγητα υψηλή στην χώρα μας συγκριτικά με την θνητότητα σε άλλες χώρες. 

Αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

"Έρχεται λοιπόν τώρα η επιστολή Ιατρών Επιστημονικών Υπευθύνων σε ΤΕΠ νοσοκομείων όλης της χώρας να τεκμηριώσει και κάτι άλλο. Δηλαδή την σοβαρότατη κυβερνητική ευθύνη για τη διάλυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων που θα έπρεπε να είναι βασική γραμμή άμυνας τόσο ενάντια στην επιδημία όσο και ενάντια στην λοιπή νοσηρότητα. Μάλιστα στην επιστολή τονίζεται πως η μεθοδευμένη διάλυση των ΤΕΠ και της Επείγουσας Ιατρικής γίνεται ταυτόχρονα με την αποσάθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Δηλαδή διαλύονται ταυτόχρονα και μεθοδευμένα ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΘΕΜΕΛΙΑ του δημόσιου συστήματος περίθαλψης. Γιατί ισχυρό σύστημα περίθαλψης χωρίς Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και χωρίς Επείγουσα Ιατρική ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει. Η διάλυση των δύο θεμελίων είναι σκόπιμη με στόχο την πλήρη κατεδάφιση του ΕΣΥ και την ιδιωτικοποίηση των πάντων πάνω στα ερείπιά του.

Άρα προστίθεται ακόμα μια τεκμηρίωση για τον λόγο που η θνητότητα λόγω της επιδημίας είναι αδικαιολόγητα υψηλή στην χώρα μας. Εκτός από το έγκλημα της νοσηλείας διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους - πρόχειρους αναπνευστήρες κι εκτός από το έγκλημα της δραματικής υποστελέχωσης στις "απλές κλίνες" COVID, υπάρχει κι ένα ακόμα πιο θεμελιώδες έγκλημα: η σκόπιμη και μεθοδευμένη διάλυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών που πηγαίνει χέρι – χέρι με την σκόπιμη και μεθοδευμένη αποσάθρωση και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεφεύγει διαρκώς με fake news και γενικά με φτηνές επικοινωνιακές σαπουνόφουσκες. Είναι πλέον απόλυτα τεκμηριωμένες οι ευθύνες της για χιλιάδες θανάτους που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί και για την μεθοδευόμενη σκόπιμη πλήρη διάλυση του δημόσιου συστήματος περίθαλψης".

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μήλα: Τι οφέλη έχουν στην υγεία
Το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων θα φωταγωγηθεί με τη Χρυσή Κορδέλα στις 14 Σεπτεμβρίου
Κοινή Ευρωπαϊκή Δράση impleMENTAL - Εκδήλωση για την αναμόρφωση της Ψυχικής Υγείας στην Ευρώπη