Μέτωπο με τους υγειονομικούς θα ανοίξουν ενδεχόμενες απολύσεις, λόγω άρνησης εμβολιασμού τους κατά της CoViD.

Με αφορμή δηλώσεις του Θάνου Πλεύρη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος προειδοποίησε ότι παρόμοια απόφαση δεν μπορεί να λάβει ο υπουργός Υγείας και πως αποτελεί "αιτία πολέμου", ακόμη και η απόλυση ενός υγειονομικού.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε τη Δευτέρα πως υπάρχουν δύο επιλογές: ή θα συνεχιστεί το μέτρο της αναστολής για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί έως τις 31 Μαρτίου ή θα υπάρξει ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία αν ο υγειονομικός δεν έχει εμβολιαστεί, θα θέτει τον εαυτό του εκτός ΕΣΥ.

Η αναφορά προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, ο οποίος σχολίασε πως - αντί για προσλήψεις - ο υπουργός αναφέρεται σε απολύσεις:

"Αφήνει ανοικτό το θέμα της απολύσης 15.000 υγειονομικών από την 1η Απριλίου. Πρόκειται για 10.000 άτομα που δεν ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό και 5.000 που είναι σε αναστολή", σημειώνει ο κ. Γιαννάκος, για να διευκρινίσει:

"Για να απολυθεί ο υγειονομικός δημόσιος υπάλληλος, πρέπει να έχει διαπράξει σοβαρό πειθαρχικό αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα. Την απόφαση απόλυσης τη λαμβάνουν τα πειθαρχικά συμβούλια, στα οποία προεδρεύει δικαστικός. Όχι ο υπουργός. Το καλοκαίρι μάς έλεγαν ότι η αναστολή εργασίας είναι ένα ειδικό μέτρο που αφορά τη προστασία της Δημόσιας Υγείας και όχι πειθαρχική ποινή για αυτό είναι συνταγματικό".

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ θεωρεί πως υγειονομικοί υποχρεώνονται να εργάζονται με ενεργή νόσο, λόγω μείωσης της περιόδου απομόνωσης από τον ΕΟΔΥ.

Θεωρεί πως στοχοποιείται ο κλάδος των υγειονομικών, που έχει εμβολιαστική κάλυψη 97%, την ώρα που οι υπεύθυνοι σιωπούν για άλλους επαγγελματικούς κλάδους που είναι εμβολιασμένοι σε χαμηλά ποσοστά. "Άχνα δεν βγάζουν για ιερείς που παίρνουν πολύ κόσμο στο λαιμό τους ως πνευματικοί, αστυνομικούς και εκπαιδευτικούς", τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μήλα: Τι οφέλη έχουν στην υγεία
Το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων θα φωταγωγηθεί με τη Χρυσή Κορδέλα στις 14 Σεπτεμβρίου
Κοινή Ευρωπαϊκή Δράση impleMENTAL - Εκδήλωση για την αναμόρφωση της Ψυχικής Υγείας στην Ευρώπη