Γήρανση και φλεγμονή, εμφανίζουν τα κύτταρα που έχουν μολυνθεί έπειτα από σοβαρή CoViD. Τα γηρασμένα κύτταρα μπορεί να λειτουργήσουν ως πηγή μετάλλαξης του ιού.

Με αυτό το δεδομένο, η κυτταρική γήρανση μπορεί να αποτελεί έναν σημαντικό μοριακό μηχανισμό σοβαρής νόσησης, επιμονής της και μεταλλαξιογένεσης.

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από μελέτη 23 επιστημόνων, μεταξύ των οποίων ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Η μελέτη, που παρατίθεται πιο κάτω, δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό European Respiratory Journal.

Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της, η μόλυνση του αναπνευστικού με τον νέο κορωνοϊό μπορεί να εξελιχθεί σε πολυσυστημική νόσο, με φλεγμονώδη απόκριση. Η κυτταρική γήρανση προάγει τη χρόνια φλεγμονή, που αποκαλείται "εκκριτικός φαινότυπος που σχετίζεται με τη γήρανση" (SASP).

Η επιστημονική ομάδα διερεύνησε εάν η CoViD σχετίζεται με την κυτταρική γήρανση και τον εκκριτικό φαινότυπο.

Οι ειδικοί έλαβαν δείγματα πνευμονικού ιστού από 11 ασθενείς με CoViD που είχαν χάσει τη ζωή τους και 43 άτομα που δεν είχαν τη νόσο, αλλά συμβατά χαρακτηριστικά ηλικίας και συννοσηρότητες.

Η προκαλούμενη από ιούς γήρανση μελετήθηκε εργαστηριακά, μολύνοντας επιθηλιακά κύτταρα και κυψελιδικά κύτταρα τύπου 2 (AT2) με στελέχη του κορωνοϊόυ, που είχαν ληφθεί από τους ασθενείς με CoViD-19.

Όπως αναφέρουν, ο κορωνοϊός ανιχνεύθηκε με ανοσοκυτταροχημεία και ηλεκτρονική μικροσκοπία κυρίως σε κύτταρα AT2. Τα μολυσμένα κύτταρα ΑΤ2 εξέφρασαν το ένζυμο μετατροπής της αγγειοτενσίνης 2 (ACE2) και εμφάνισαν αυξημένη γήρανση.

Φάνηκε πως η μόλυνσή τους σχετίστηκε με βλάβη του DNA, αυξημένη κυτοκίνη και μεταλλάξεις του ιού. Ο κορωναϊός προκαλεί κυτταρική γήρανση και - μέσα στα γηρασμένα κύτταρα - βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να μεταλλαχθεί.

Τη μελέτη υπογράφουν επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια της Αθήνας, Imperial του Λονδίνου, Θράκης, Λωζάνης, Κολωνίας, Μάντσεστερ, Σάρεϊ του Ηνωμένου Βασιλείου, Λος Άτζελες, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου της Ρώμης, τον ΕΟΔΥ και το Εθνικό Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών.

Πρόκειται για τους: Κ. Ευαγγέλου, Δ. Βερούτη, Κ. Πασχαλάκη, Π. Φούκα, Ν. Λαγοπάτη, Μ. Δημητρίου, Αγγ. Παπασπυρόπουλο, Β. Konda, Ορσ. Χαζάπη, Αικ. Πολύζου, Σ. Χαβάκη, Αθ. Κοτσίνα, Χρ. Κίττα, Αθ. Τζιούφα, L. de Leval, Δ. Βασιλάκο, Σ. Τσιόδρα, B. Stripp, Αργ. Παπαντώνη, G. Blandino, Ι. Καρακασιλιώτη, P. Barnes και Β. Γοργούλη.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση θανάτων κατά 2,8% το επτάμηνο στην Ελλάδα
Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του InnoHealth Forum 2024
Αγαπηδάκη: Τις επόμενες ημέρες η ΚΥΑ για δωρεάν έλεγχο γονιμότητας στις γυναίκες