Ο πόνος στη μέση μπορεί να σημαίνει ένα σωρό πράγματα. Είναι κάτι που θα "χτυπήσει" πάνω-κάτω όλους μας κάποια στιγμή στη ζωή μας, και για αυτόν ακριβώς τον λόγο κυκλοφορούν ακόμα πολλές ψευδείς πληροφορίες.
Ας ρίξουμε φως σε μερικούς επίμονους μύθους για τον πόνο στη μέση.
Μύθος: Δεν σου τα είπαν πολύ σωστά για το “ίσιο κάθισμα”
Ναι, πρέπει να καθόμαστε με την πλάτη μας ίσια και να μην καμπουριάζουμε. Αλλά το να καθόμαστε και ακίνητοι για πολλή ώρα μπορεί να είναι εξίσου καταστροφικό. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να χαλαρώνουμε πού και πού, όπως και να σηκωνόμαστε όρθιοι και να περπατάμε για να ξεπιαστούμε.
Μύθος: Δεν κάνει να σηκώνουμε βαριά αντικείμενα
Μπορούμε να σηκώνουμε όσο βάρος αντέχουν οι μυς μας, αλλά έχει σημασία το πώς σηκώνουμε το βάρος. Κάντε βαθύ κάθισμα και σηκώστε το βάρος με τα πόδια σας, όχι σκύβοντας και σηκώνοντας το βάρος με τη μέση σας.
Μύθος: Η καλύτερη θεραπεία είναι η ξάπλα
Η ξεκούραση είναι καλή για έναν μικροτραυματισμό ή για ελαφρύ πόνο, αλλά το να μείνουμε μία ή δύο μέρες στο κρεβάτι, θα κάνει πολύ περισσότερο κακό παρά καλό: συγκεκριμένα, περισσότερο πιάσιμο.
Μύθος: Ο πόνος στη μέση προκύπτει από τραυματισμό
Αυτό δεν είναι αναγκαστικά αλήθεια. Τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης που οφείλονται στην ηλικία, πολλές παθήσεις, η κληρονομικότητα, ακόμα και το στρες μπορούν να προκαλέσουν πόνο στη μέση.
Αλήθεια: Το πάχος δεν βοηθά
Όσο περισσότερα κιλά ζυγίζετε, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε πόνους στη μέση. Τα παραπανίσια κιλά αυξάνουν την πίεση που δέχεται η σπονδυλική μας στήλη.
Μύθος: Οι αδύνατοι άνθρωποι δεν θα έχουν πόνο στη μέση
Το είπαμε και πριν, και θα το ξαναπούμε: Κανείς δεν είναι απολύτως προστατευμένος, μιας και υπάρχουν πολλές αιτίες για αυτό το σύμπτωμα. Φροντίστε να γυμνάζεστε τακτικά και να διατηρείτε το βάρος σας φυσιολογικό, και θα είστε όσο πιο προστατευμένοι μπορείτε – που, ξανά, αυτό δεν σημαίνει 100%.
Αλήθεια: Ο βελονισμός μπορεί να βοηθά
Αν έχετε ακούσει τον βελονισμό σαν προτεινόμενη λύση για τον πόνο στη μέση, δεν χάνετε απολύτως τίποτα να τον δοκιμάσετε. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να ανακουφίσει, όπως και η γιόγκα.
Μύθος: Ένα σκληρό στρώμα θα βοηθήσει
Όχι αναγκαστικά. Καλύτερα να επιλέξετε ένα στρώμα μεσαίας σκληρότητας, που θα σας βοηθήσει να κοιμάστε πιο άνετα. Αυτό έχει να κάνει και από τον τρόπο που κοιμάστε, βέβαια.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού