Με έμφαση στις διεπιστημονικές προσεγγίσεις των θεωριών συνωμοσίας και των επιπτώσεών τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, πραγματοποιείται το συνέδριο «REVIEW IN PSYCHIATRY 2022».

Το συνέδριο διοργανώνεται από τη Διεθνή Εταιρία Νευροβιολογίας και Ψυχοφαρμακολογίας και τη Γ’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στις 4 και 5 Μαρτίου 2022, στο ξενοδοχείο The Met στη Θεσσαλονίκη. Στοχεύει στην κάλυψη όλου του φάσματος της Ψυχιατρικής και ψυχικής υγείας και στην παροχή εκπαίδευσης και ενημέρωσης σε όλους όσοι αγωνίζονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή για τη θεραπεία των ασθενών, προσφέροντας εμπεριστατωμένη ενημέρωση για όλες τις νεότερες εξελίξεις.

Ειδικά για φέτος, θα στοχεύσει ιδιαίτερα στο θέμα «Θεωρίες συνωμοσίας και συμπεριφορές υγείας». Θέματα όπως «θεωρίες συνωμοσίας και μορφές ψυχοπαθολογίας», «η επίδραση της πανδημίας σε ευάλωτες ομάδες», «ψυχο-ογκολογία και φροντίδα των ασθενών με καρκίνο κατά την πανδημία», «οι δρόμοι της παραπληροφόρησης στα ΜΜΕ και η θέση του ψυχίατρου σε αυτά», «ψυχική υγεία και παραπλανητικά αφηγήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας», «σεξουαλική βία», «το ψυχολογικό και νοητικό αποτύπωμα της πανδημίας» κ.ά. θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου από έγκριτους επιστήμονες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

«Καθώς η πανδημία COVID-19 πλησιάζει στο τέλος της με όλη την απόγνωση και τις προκλήσεις που έχει επιφέρει, το συνέδριο αυτό έχει σκοπό τη συζήτηση και την ανάλυση ενός θέματος που έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην προσπάθεια ελέγχου και περιορισμού της έξαρσής της και έχει αποτελέσει εμπόδιο στην ενίσχυση της διαδικασίας εμβολιασμού, καθώς και στην υιοθέτηση μέτρων προστασίας της υγείας από τον πληθυσμό σε επαρκή βαθμό», επισημαίνει ο Καθηγητής Ψυχιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Φουντουλάκης, εκ των διοργανωτών του συνεδρίου.

«Οι θεωρίες συνωμοσίας δεν συνιστούν σύγχρονο φαινόμενο, καθώς υπήρχαν πιθανώς ακόμη και από την αρχαιότητα. Ωστόσο, για πρώτη φορά βιώνουμε σε μεγάλο βαθμό την επιρροή και τη ραγδαία εξάπλωσή τους σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, θρησκείας και μορφωτικού επιπέδου. H λύση του “γρίφου” αυτού θα μας προσφέρει ισχυρή γνώση αλλά και τα εργαλεία, ώστε να ξεπεράσουμε την παρούσα πανδημία, αλλά και τις μελλοντικές κρίσεις που πιθανώς αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα», προσθέτει ο κ. Φουντουλάκης.

Επίσης, η εκπαίδευση θα εστιάσει στον σεβασμό και την ικανοποίηση των αναγκών τόσο των ασθενών και των οικογενειών τους όσο και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα, σε ένα περιβάλλον που γίνεται όλο και πιο δύσκολο και απαιτητικό και ταυτόχρονα εξαιρετικά περίπλοκο με την ποικιλία των δομών και των χαρακτηριστικών τους, αλλά και των δεικτών ποιοτικού και οικονομικού ελέγχου που ταχύτατα φαίνεται να υιοθετούνται.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου είναι διαθέσιμο εδω

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές