Τις επικείμενες αλλαγές στην Πρωτοβάθμια (εξωνοσοκομειακή) Φροντίδα Υγείας, παρουσίασε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Οι Θάνος Πλεύρης και Μίνα Γκάγκα παρουσίασαν τις βασικές παρεμβάσεις, οι οποίες αναμένεται να περιληφθούν σε νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.
"Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη η περιπέτεια της Covid να αποτελέσει την αφορμή για σημαντικές παρεμβάσεις στο ΕΣΥ και προφανώς σημαντική παρέμβαση χωρίς την ουσιαστική αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν νοείται", ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, ενοποιούνται διοικητικά όλες τις διάσπαρτες δημόσιες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ενισχύεται ο ρόλος του θεράποντα γιατρού.
- Το μοντέλο των συμβάσεων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ που πληρώνονται με επίσκεψη θα αντικατασταθεί με πληρωμή κατ’ άτομο στον θεράποντα ιατρό με τη μορφή του capitation, όπως λειτουργούν όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες (πληρωμή για συγκεκριμένες υπηρεσίες και για συγκεκριμένο διάστημα).
- Κάθε πολίτης θα έχει τον θεράποντα ιατρό του, ο οποίος τον παραπέμπει για κάθε ιατρική πράξη, αλλά και για την προσέλευσή του στο ΕΣΥ.
- Οι δημόσιες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας θα ενισχύονται και από τις ιδιωτικές δομές.
- Πρωταρχικό ρόλο θα παίξουν οι υπηρεσίες τηλεσυμβουλευτικής και ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον τομέα της Υγείας.
- Καταργούνται παράλληλα οι "κλειστές" επισκέψεις σε συμβεβλημένους γιατρούς (πλαφόν επισκέψεων ανά μήνα).
Με πόρους από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Σταθερότητας (RRF) ενισχύονται οι δημόσιες δομές με 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην αναβάθμιση θα μετάσχουν και ιδιώτες (ΣΔΙΤ).
Αντίδραση γιατρών
Στις επικείμενες παρεμβάσεις αντιδρά η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, από την οποία ανακοινώθηκαν τα εξής:
"Η προηγούμενη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ (2018) στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία κατόπιν καταχρηστικών καταγγελιών συμβάσεων ιατρών (παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων) εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ και προσπάθεια εξαναγκασμού τους να υπαχθούν σε μία σύμβαση οικογενειακού ιατρού με δεσμευτικές υποχρεώσεις, μεγάλο εργασιακό φορτίο και τις χαμηλότερες αμοιβές της Ευρώπης.
Η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μας διαβεβαίωσε στην επίσημη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας(3-12-2021), ότι πριν από οποιαδήποτε μεταρρύθμιση, θα υπήρχε ευρεία διαβούλευση για τη διαμόρφωση προτάσεων για την αναδιάρθρωση της ΠΦΥ. Με έκπληξη και απορία παρακολουθούμε από τα ΜΜΕ τις πιθανές νέες μορφές συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, διότι οι παρούσες συμβάσεις δεν είναι αποδοτικές (!), ο Οργανισμός θα πρέπει να εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους (!) και ότι τα στάνταρ ποιότητας πρέπει να μεταβληθούν (!). Και ενώ αναπαράγονται προβληματικές δηλώσεις που θίγουν το έργο των ιατρών της γειτονιάς που αποτέλεσαν και αποτελούν βασικό πυλώνα δημόσιας υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η κατάσταση παρουσιάζεται να βρίσκεται στην τελική ευθεία με το νομοσχέδιο διαμορφωμένο και έτοιμο προς ψήφιση και εν συνεχεία προς εφαρμογή. Η αιμορραγία του ιατρικού δυναμικού προς το εξωτερικό είναι εξίσου δεδομένη.
Οι προτάσεις της ‘Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ είναι σαφείς και δημοσιοποιημένες εδώ και χρόνια και απέχουν πολύ από το αποτυχημένο μοντέλο που προβάλλεται από τα ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες. Όταν και εφόσον ζητηθεί η συνδρομή μας θα το κάνουμε, προς μια ρεαλιστικά βιώσιμη και αποτελεσματική ΠΦΥ στην πράξη. Καλούμε τον Υπουργό να διαχειριστεί την κατάσταση σε συνεργασία με τους ιατρούς που εδώ και δέκα χρόνια αποτελούν τον βασικότερο πυλώνα της ΠΦΥ. Ευελπιστούμε σε μια πραγματική συνεργασία, και όχι σε τετελεσμένα γεγονότα και αποφάσεις με νομοσχέδια προς ψήφιση, στα οποία δεν έχουμε συνδράμει ούτε στο παραμικρό".
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Έγκριση για 8 νέα φάρμακα - Ποιες παθήσεις αφορούν
Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης στην Ογκολογία
Πώς να χρησιμοποιούμε σωστά το οδοντικό νήμα