Συντριπτικά ποσοστά υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της CoViD, κατέγραψε πρόσφατη έρευνα μεταξύ φοιτητών της Οδοντιατρικής Αθηνών.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Εnviromental Research of Public Health, διενεργήθηκε από ομάδα επιστημόνων της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Πρόκειται για τους Έλενα Μαλτέζου, Χρήστο Ραχιώτη, Μαρία Τσερώνη, Φοίβο Μαδιανό και τον καθηγητή Ιωάννη Τζούτζα.

Όπως αναφέρει η συντακτική ομάδα, στόχος ήταν να μελετηθεί η στάση των φοιτητών απέναντι στους εμβολιασμούς, τα ποσοστά πλήρους εμβολιασμού και τα ποσοστά ευαισθησίας έναντι ασθενειών που προλαμβάνονται με εμβολιασμό.

Συμμετείχαν συνολικά 134 φοιτητές. Τα ποσοστά πλήρους εμβολιασμού ήταν τα εξής: 56,5% κατά της ιλαράς και της παρωτίτιδας, 70,6% κατά της ερυθράς, 32,3% κατά της ανεμευλογιάς, 44,1% κατά της ηπατίτιδας Α, 45,9% κατά της ηπατίτιδας Β και 87,7% κατά της COVID-19.

Την περασμένη δεκαετία, το 63,2% των φοιτητών είχαν λάβει αναμνηστικό εμβόλιο κατά του τετάνου - διφθερίτιδας, το 47,8% κατά του κοκκύτη και το 28,1% κατά της πολιομυελίτιδας, ενώ το 29,4% είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης το περασμένο έτος.

Τα ποσοστά ευαισθησίας ήταν 40,4% για την ιλαρά, 42,4% για την παρωτίτιδα, 28,3% για την ερυθρά, 32,3% για την ανεμευλογιά, 55,3% για την ηπατίτιδα Α, 54,1% για την ηπατίτιδα Β, 36,8% για τον τέτανο-διφθερίτιδα, 512,9% για τον κοκκύτη και πολιομυελίτιδα.

Συνολικά, 123 (91,8%) φοιτητές τάχθηκαν υπέρ των υποχρεωτικών εμβολιασμών, κυρίως για όλους τους οδοντιάτρους (88,4%), ενώ το 11,6% δήλωσαν πως η υποχρεωτικότητα πρέπει να αφορά οδοντιάτρους που παρέχουν φροντίδα σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Συμπερασματικά, οι περισσότεροι φοιτητές οδοντιατρικής τάχθηκαν υπέρ των υποχρεωτικών εμβολιασμών, αλλά βρέθηκαν σημαντικά κενά εμβολιασμού και ποσοστά ευαισθησίας έναντι ασθενειών που προλαμβάνονται με εμβόλιο.

Οι επιστήμονες που υπογράφουν τη μελέτη υπογραμμίζουν πως πρέπει να εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί στους φοιτητές της Οδοντιατρικής. Όπως αναφέρουν, απαιτείται επειγόντως ένα εθνικό μητρώο εμβολιασμών για το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύγχρονη αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος σε αρχικό στάδιο
177η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στο Μαντούδι
Ξυλοδαρμός υγειονομικών στο νοσοκομείο Μεσολογγίου - Χτύπησαν διασώστες