Κάποια μικρά κολλήματα στην μνήμη, όπως το να ξεχάσετε το όνομα κάποιου ή γιατί μπήκατε σε ένα δωμάτιο, είναι φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Αλλά όταν συμβαίνει συχνά ή περιλαμβάνει πράγματα όπως το να χάνεστε ενώ έχετε βγει έξω, μπορεί να είναι σημάδι γνωστικής εξασθένησης: Ένα πρώιμο στάδιο απώλειας μνήμης ή η απώλεια των γνωστικών δεξιοτήτων σας. Μπορεί να οδηγήσει σε άνοια, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Η απώλεια μνήμης μπορεί να προκληθεί και από κάποια άλλη πάθηση, όπως πρόβλημα θυρεοειδούς ή υπνική άπνοια.

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν αν παρατηρήσετε κάποια σημάδια ήπιας γνωστικής έκπτωσης; Αυτές είναι μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Παρακολουθήστε την κατάσταση

Αν ανησυχείτε για την απώλεια μνήμης, κρατήστε αρχείο σε ένα ημερολόγιο. Σημειώστε οποιεσδήποτε αλλαγές παρατηρήσετε και μοιραστείτε τις με τον γιατρό σας. Αν και δεν υπάρχει σαφής σύσταση για το πότε να ξεκινήσετε τον προσυμπτωματικό έλεγχο για γνωστικά προβλήματα, προσπαθήστε να επισκέπτεστε το γιατρό σας κάθε 6-12 μήνες, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τις αλλαγές.

Ψάξτε για χαρακτηριστικά σημάδια

Τα πιο συνηθισμένα περιλαμβάνουν το να ξεχνάτε ραντεβού ή να εμφανίζεστε τη λάθος μέρα ή ώρα, να χάνετε συχνά τον ειρμό των σκέψεών σας, να δυσκολεύεστε να ακολουθήσετε απλές οδηγίες και να δυσκολεύεστε να παρακολουθείτε τις συνομιλίες.

Ρωτήστε την οικογένεια και τους φίλους σας

Οι φίλοι και τα μέλη της οικογένειας είναι συχνά τα πρώτα άτομα που παρατηρούν σημάδια γνωστικής έκπτωσης. Αν ανησυχείτε για την απώλεια μνήμης, δοκιμάστε να λάβετε πληροφορίες από άλλους. Ρωτήστε έμπιστα μέλη της οικογένειας ή φίλους αν έχουν παρατηρήσει αλλαγές και, αν ναι, τι έχουν δει. Μπορεί να είναι χρήσιμο να μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες με το γιατρό σας.

Σκεφτείτε την πιθανότητα μιας εξέτασης των γνωστικών σας δεξιοτήτων

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να επισκεφτείτε έναν νευρολόγο ή έναν νευροψυχίατρο. Αυτός ο ειδικός θα εξετάσει το πλήρες ιστορικό σας. Μπορεί να συστήσουν εξετάσεις ή μια σειρά γραπτών και λεκτικών τεστ που μετρούν τις γνωστικές σας δεξιότητες σε πολλά επίπεδα. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει αξονική ή μαγνητική τομογραφία για να αποκλείσει καταστάσεις όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή βλάβες.

Παίξτε παιχνίδια

Το να διατηρείτε τον εγκέφαλό σας σε εγρήγορση είναι το κλειδί για την αποφυγή γνωστικών προβλημάτων. Οι ειδικοί συνιστούν να δοκιμάσετε οποιαδήποτε δραστηριότητα σας αρέσει, αλλά εξακολουθεί να σας προκαλεί. Τα σταυρόλεξα ή τα sudoku είναι καλές επιλογές, όπως και το διάβασμα ή η χειροτεχνία. Και αν το κάνετε με παρέα ή σε ένα κοινωνικό πλαίσιο, τότε αυξάνετε τις πιθανότητες να λειτουργήσει, μιας και οι ισχυροί κοινωνικοί σύνδεσμοι είναι

Μην ξεχνάτε τη διατροφή και την άσκηση

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τη γνωστική εξασθένηση, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε που μπορεί να την αποτρέψουν από το να επιδεινωθεί. Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή, όπως τη μεσογειακή, η οποία είναι πλούσια σε δημητριακά ολικής άλεσης, θαλασσινά και ξηρούς καρπούς. Η άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό, ειδικά αν έχετε οικογενειακό ιστορικό άνοιας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τροπολογία ΠΑΣΟΚ για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας
ΕΚΑΒ: ''Ημέρα Θυσίας του Διασώστη''
ΣΕΒΙΤΕΛ: Απαγορευμένη η πώληση χύμα ελαιόλαδου